Днями Голова Верховної Ради України Володимир Литвин відвідав Полтаву. Кандидат на посаду Президента виступив у прямому ефірі ОДТРК «Лтава» та студії «Місто», поділився своїми думками про ситуацію в країні та її майбутнє і зі слухачами обласного радіо. Чимало уваги він приділив проблемам, які непокоять саме полтавців. Ось деякі з них.

Про енергоносії
— Я проти того, щоб місцеві бюджети формувалися згори. Всі «контори» мають бути зареєстровані на місцях і тут платити. Це особливо актуально для Полтавщини з огляду на те, що тут енергоносії, але ж «качають» тут, а гроші осідають в столиці. До того ж нафтові і газові родовища треба повернути в державну власність.
Взагалі я вважаю, що газ для державних потреб ми й справді повинні одержувати централізовано, а от для комерційних... Це вже проблеми самих промисловиків.
Про вибори
— Людям треба дати можливість обирати людей, а не партії. Тому треба повернутися до мажоритарної системи, скоротити чисельність депутатського корпусу. Зробити так, щоб кількість депутатів відповідала чисельності населення. У Полтавській обласній раді, скажімо, 75 відсотків депутатів — представники обласного центру. І це досить характерно. Далі обласні і районні ради повинні формувати виконкоми — виконавчу владу, а адміністрації мають бути ліквідовані, адже вони фактично є партійними штабами, через які, власне, й відбувається незаконне фінансування виборів.
Про повноваження
— Перед виборами всі знову заговорили про Конституцію, про зміни до неї. Усім раптом забракло повноважень. Але ж згадаймо: Ющенко мав повноваження попереднього президента ще цілих півтора року. Які ще повноваження потрібно було мати? А зараз свою безвідповідальність, безпорадність дехто намагається перекласти на «недосконалість» Основного Закону. Конституцію треба не змінювати, а дотримуватися хоча б тієї, яка є! Тож для початку ви прозвітуйте за кожен рік, за кожен місяць, що зроблено по «старій», адже у нас три роки по суті тільки те й робили, що ділили владу. Таким чином Ющенко, Тимошенко і Янукович своїми домовленостями підмінили... Конституцію. Та Україна далі не може бути заручником цього «трикутника».
Про зарплати і пенсії
— Ми нарешті маємо покінчити з практикою так званої дешевої робочої сили. Низькі зарплати — це проблема, яка тягне за собою всі інші. У нас 5 відсотків багатіїв контролює 65 відсотків усього багатства держави, а, відповідно, 65 відсотків володіє лише п’ятьма відсотками... А за одиницю виробленої продукції українець отримує втричі менше, ніж той же європеєць. Де брати гроші? Зрозуміло, де — 80 відсотків економіки знаходиться сьогодні у приватних руках, тож цих людей треба змусити подумати нарешті про народ. І першим кроком має бути введення погодинної оплати праці з 1 січня.
Підготував Віталій СКОБЕЛЬСЬКИЙ.