Вогонь ХХІ зимових Олімпійських ігор запалає на ванкуверському стадіоні «Бі Сі Плейс», даючи офіційний старт Іграм-2010, за медалі яких змагатимуться спортсмени з більш як 80 країн світу.
Кожна медаль Олімпійських і Параолімпійських ігор у Ванкувері матиме унікальний дизайн. «Не буде двох медалей із однаковим гравіруванням, — заявив канадський дизайнер Омер Арбел. — Побачити їхній загальний малюнок можна, тільки якщо зібрати всі медалі разом. Думаю, такого не було ніколи раніше».
Загалом у дизайнерів вийшло 1014 неповторюваних малюнків, які знайшли своє втілення в олімпійських нагородах. У свою чергу, Коррін Гант, співавтор Арбела у розробці дизайну медалей, пояснила, що в основу вигравіруваного на них малюнка лягли мотиви образотворчого мистецтва корінних народів провінції Британська Колумбія.
«Для медалей Олімпіади ми вибрали зображення косатки, що може вважатися символом нашого краю», — розповіла пані Гант, котра сама є представницею так званих «перших народів» Північної Америки.
Косатка, або кит-убивця, як іще інколи називають цього найбільшого м’ясоїдного представника сімейства дельфінових, також є одним із символів місцевого хокейного клубу «Ванкувер Кенакс», що виступає в НХЛ. За словами Коррін Гант, головним малюнком нагород для Параолімпіади дизайнери обрали стилізоване зображення ворона, характерне для індіанських тотемів.
Перш ніж зупинитися на остаточному варіанті, Арбел і Гант, які обоє є уродженцями Ванкувера, підготували 48 різних ескізів олімпійських медалей. Крім неповторного дизайну, нагороди Ігор-2010 виявилися чи не найважчими в історії Олімпіад: їхня вага коливається від 500 до 576 грамів, залежно від виду медалі. Це було зроблено на прохання спортсменів, чию думку про те, якими мають бути олімпійські нагороди, враховувалися при їх створенні.
На виготовлення золотих медалей (на знімку одна з них) було використано 2,05 кілограма золота — по шість грамів дорогоцінного металу на кожну. На виготовлення нагород також пішло 903 кг міді й 1950 кг срібла, наданих металургійною компанією «Teк Ресурсез», штаб-квартира якої знаходиться у Ванкувері.
Карбував нагороди Королівський монетний двір Канади, який розпочав роботу над цим замовленням у липні 2009 року. Всі 615 нагород для Олімпійських ігор і 399 нагород — для Параолімпіади вигоовили ще до листопада — більш як за три місяці до старту Ігор-2010. Раніше розміщений в Оттаві Королівський монетний двір уже виконував подібну роботу для літньої Олімпіади 1976 року, котру приймав Монреаль.
Олімпійські нагороди мають більш традиційну круглу форму, їхній діаметр — 100 мм. Медалі для параолімпійців являють собою щось середнє між квадратом із заокругленими кутами та еліпсом, їхня ширина 95 мм. Товщина всіх медалей — близько шести міліметрів.
На відміну від більшості «попередниць», ванкуверські олімпійські медалі не пласкі, а вигнуті: їхні творці спеціально пішли на це, натхненні хвилями Тихого океану, а також сніжними просторами й гірськими краєвидами Британської Колумбії.
На аверсі кожної медалі разом із символічним зображенням косатки або ворона, які наносяться на метал лазером, також вигравірувані, відповідно, олімпійські кільця або параолімпійський логотип. Реверс медалі містить назву Ігор англійською і французькою (офіційні мови як Канади, так і Міжнародного олімпійського комітету), емблему Ванкувера-2010, а також назву виду спорту й дисципліни, в якій вона буде розіграна. Параолімпійські нагороди мають, крім того, написи шрифтом Брайля — для читання сліпими.
Девіз Ігор-2010, також двома мовами — Wіth Glowіng Hearts/Des plus brіllants (З палкими серцями) — розміщений на синьо-зеленій медальній стрічці. Кожна така стрічка може витримати до 90 кг.