Передноворічна метушня — це не лише полювання на ялинку та подарунки, а й на продукти до святкового застілля. У супермаркетах та на ринках справжній аншлаг, черги навіть за хлібом. Стоячи у такому натовпі з візком чи важкою сумкою, не вистачає ні часу, ні можливості перевірити якість товарів. Я вирішила дізнатися, наскільки продукти, які потраплять до новорічного столу, будуть безпечними. Тому вирушила у супермаркет і, незважаючи на стовпище візків та насторожені погляди охоронців, уважно вивчала етикетки тих товарів, які найчастіше потрапляють на новорічний стіл.
Той само хрін, тільки з ароматизатором
Переглядаючи соуси та приправи, без яких ні олів’є не приготуєш, ні холодець не приправиш, з прикрістю з’ясувала, що в упаковці, на якій був намальований хрін з червоним соковитим буряком, насправді той же хрін, тільки з ароматизатором буряку, фарбником та цілою низкою консервантів (Е1422, 410, 412, 415, 223, 300). Ще більше вразив майонез. Кількість ароматизаторів та консерваторів у ньому просто зашкалює: Е 1450, 270, 202, 415, 385, 160а. Серед них є й один заборонений — Е385. Інші дозволені, але корисними їх не назвеш. Так, Е160а, як інформує «Портал споживача», шкідливий для шкіри. Серед переліку інгредієнтів майонезу природних складників практично не було — самі замінники. Воно й не дивно, раніше термін придатності майонезу був 10 діб, а сьогодні — мало не півроку. Кетчуп, що потрапив мені до рук, містив модифікований крохмаль, а гірчиця — консервант — Е260. Тому, приправляючи новорічні страви, придивляйтеся до того, з чого ці соуси складаються.
Делікатеси під грифом «таємно»
Дещо краща ситуація з ікрою. Взявши до рук бляшанки різних виробників, одразу побачила, що цей продукт містить два консерванти: Е200 та Е239. Обидва дозволені. Щоправда, 239-й може викликати алергію та є шкідливим для шкіри. Палка сервелату, вартістю близько 70 гривень за кілограм, нашпигована Е450, 451, 621, 575, 301, 621. Причому останній консервант, хоч і дозволений, проте небезпечний для астматиків та викликає руйнацію сітківки ока. Цікаво, якби на цій ковбасі було б великими літерами написано: «Небезпечно для астматиків», її б хтось купив? Навряд чи. Хто ж у нас ходитиме по магазину з папірцем, виписуючи усі шкідливі домішки з обгорток товарів, потім вдома, звірятиме по таблиці, які з продуктів особливо шкідливі, і лише потім купуватиме? Звичайно, ніхто. А, виходить, дарма. Тоді б ви знали, що домішка Е322, яка міститься у багатьох шоколадних цукерках, може викликати захворювання шлункового тракту, а Е211 — появу злоякісних пухлин.
Але лідером шкідливого хіт-параду продуктів я б назвала лимонад. Один з них містив Е102 (провокує розвиток алергії, шкідливий для астматиків), Е104, барвник Е131 (викликає злоякісні пухлини), Е211, про який я вже згадувала, а також стабілізатор Е414.
Між здоров’ям і зручністю
Що у цій ситуації можна порадити? Єдиний вихід — якомога більше готувати самим і якнайменше купувати готових продуктів. Так, майонез чи хрін, приготовані вами, точно не міститимуть жодних «Е». Лимонади на святковому столі можна успішно замінити узварами та компотами. Замість ковбаси — відбивні, котлети, шніцелі чи холодець (кому що до вподоби). Принаймні точно знатимете, з чого цю страву приготовано. Звичайно, виключити повністю зі святкового меню консерванти не вдасться, але мінімізувати їх кількість можливо! Звичайно, більше часу доведеться провести біля плити і більше грошей викласти, але, вибираючи між здоров’ям та зручністю, краще вибрати перше.
Фото Андрія НЕСТЕРЕНКА.