Передноворічна метушня — це не лише полювання на ялинку та подарунки, а й на продукти до святкового застілля. У супермаркетах та на ринках справжній аншлаг, черги навіть за хлібом. Стоячи у такому натовпі з візком чи важкою сумкою, не вистачає ні часу, ні можливості перевірити якість товарів. Я вирішила дізнатися, наскільки продукти, які потраплять до новорічного столу, будуть безпечними. Тому вирушила у супермаркет і, незважаючи на стовпище візків та насторожені погляди охоронців, уважно вивчала етикетки тих товарів, які найчастіше потрапляють на новорічний стіл.
Той само хрін, тільки з ароматизатором
Переглядаючи соуси та приправи, без яких ні олів’є не приготуєш, ні холодець не приправиш, з прикрістю з’ясувала, що в упаковці, на якій був намальований хрін з червоним соковитим буряком, насправді той же хрін, тільки з ароматизатором буряку, фарбником та цілою низкою консервантів (Е1422, 410, 412, 415, 223, 300). Ще більше вразив майонез. Кількість ароматизаторів та консерваторів у ньому просто зашкалює: Е 1450, 270, 202, 415, 385, 160а. Серед них є й один заборонений — Е385. Інші дозволені, але корисними їх не назвеш. Так, Е160а, як інформує «Портал споживача», шкідливий для шкіри. Серед переліку інгредієнтів майонезу природних складників практично не було — самі замінники. Воно й не дивно, раніше термін придатності майонезу був 10 діб, а сьогодні — мало не півроку. Кетчуп, що потрапив мені до рук, містив модифікований крохмаль, а гірчиця — консервант — Е260. Тому, приправляючи новорічні страви, придивляйтеся до того, з чого ці соуси складаються.
Делікатеси під грифом «таємно»
Що за Новий рік без червоної ікри, копчених ковбас, оливок, ананасів та дорогих цукерок? Гадаєте, що формула «дорого, значить, якісно» працює? Нічого подібного. Перевіряючи консервовані ананаси та оливки, я взагалі не знайшла графи «склад продукту», а лише «харчова цінність». Можливо, аби не лякати клієнтів, виробники «упустили» цю важливу інформацію? А можливо, я її просто не знайшла, бо написана вона на бляшанці щонайменше шістьома мовами і такими маленькими літерами, що їх можна побачити лише через збільшувальне скло! Виходить, люди з поганим зором взагалі не можуть дізнатися, з чого складаються продукти, які вони купують.
Дещо краща ситуація з ікрою. Взявши до рук бляшанки різних виробників, одразу побачила, що цей продукт містить два консерванти: Е200 та Е239. Обидва дозволені. Щоправда, 239-й може викликати алергію та є шкідливим для шкіри. Палка сервелату, вартістю близько 70 гривень за кілограм, нашпигована Е450, 451, 621, 575, 301, 621. Причому останній консервант, хоч і дозволений, проте небезпечний для астматиків та викликає руйнацію сітківки ока. Цікаво, якби на цій ковбасі було б великими літерами написано: «Небезпечно для астматиків», її б хтось купив? Навряд чи. Хто ж у нас ходитиме по магазину з папірцем, виписуючи усі шкідливі домішки з обгорток товарів, потім вдома, звірятиме по таблиці, які з продуктів особливо шкідливі, і лише потім купуватиме? Звичайно, ніхто. А, виходить, дарма. Тоді б ви знали, що домішка Е322, яка міститься у багатьох шоколадних цукерках, може викликати захворювання шлункового тракту, а Е211 — появу злоякісних пухлин.
Але лідером шкідливого хіт-параду продуктів я б назвала лимонад. Один з них містив Е102 (провокує розвиток алергії, шкідливий для астматиків), Е104, барвник Е131 (викликає злоякісні пухлини), Е211, про який я вже згадувала, а також стабілізатор Е414.
Між здоров’ям і зручністю
Що у цій ситуації можна порадити? Єдиний вихід — якомога більше готувати самим і якнайменше купувати готових продуктів. Так, майонез чи хрін, приготовані вами, точно не міститимуть жодних «Е». Лимонади на святковому столі можна успішно замінити узварами та компотами. Замість ковбаси — відбивні, котлети, шніцелі чи холодець (кому що до вподоби). Принаймні точно знатимете, з чого цю страву приготовано. Звичайно, виключити повністю зі святкового меню консерванти не вдасться, але мінімізувати їх кількість можливо! Звичайно, більше часу доведеться провести біля плити і більше грошей викласти, але, вибираючи між здоров’ям та зручністю, краще вибрати перше.
Фото Андрія НЕСТЕРЕНКА.