Красивий та оригінальний подарунок — не означає дорогий. Декупаж — так називається декоративна техніка, яка допоможе оздобити практично будь-яку поверхню: від тарілки чи свічки до тканини та дерева. За допомогою декупажу навіть найскромніша річ перетворюється на вишукану. Напередодні Нового року журналіст «Голосу України» відвідав майстер-клас, під час якого навчився прикрашати скляні тарілки.
У кімнаті, де проходить майстер-клас, по-домашньому затишно. Тут повно красивих маленьких речей — робіт учнів та викладачів. Майстер Олена Малик постійно тримає ситуацію під контролем, однак найважливіше дає робити учневі. Усе починається з короткого екскурсу в історію цієї техніки, а вже потім переходимо до найцікавішого: одягнувши фартух, починаємо прикрашати квадратну скляну тарілку за допомогою «зворотного декупажу з однофазним кракелюром (ефектом тріщинок)». Складна назва, але досить простий процес.
На початку роботи обов’язково знежирюємо поверхню, яку оздоблюватимемо. Перевернувши тарілку, надалі працюватимемо лише зі зворотним її боком. Найскладніше — обрати мотив майбутньої композиції. Особливість техніки полягає в тому, що вміти малювати для цього не потрібно, адже композиція робиться з акуратно вирізаних або обірваних руками малюнків звичайної багатошарової серветки.
Майстер дає завдання вибрати з великого пакету серветок п’ять новорічних мотивів, щоб урешті-решт зупинитися на янголах та золотих сніжинках і зірочках. Пообривавши руками фрагменти, розміщую їх, як на душу лягло: янголи в центрі, різного розміру сніжинки та зірочки — по краях.
— Далі беремо спеціальний прозорий клей для декупажу та приклеюємо наші аплікації навиворіт, картинкою донизу, розгладжуючи від центру пензликом, щоб не залишалося повітря під папером, — підказує Олена. - Потім на ті місця, які хочемо трохи «зістарити», наносимо спеціальний лак і підсушуємо його феном кілька хвилин. Звичайно, краще, щоб усе висихало природним шляхом, однак тоді робота займе не три години, а три дні.
Виконавши все за інструкцією, губкою фарбую всю поверхню кольором, близьким до основного тону нашої аплікації — білим. Не минає й п’яти хвилин, як на тарілці з’являються «тріщини» — більші у місцях, де нанесено більше лаку. Підсушивши феном, наношу золоту фарбу та знову висушую. Перевернувши тарілку, не впізнаю її: янголи та сніжинки — наче власноруч намальовані, а на білій фарбі — золоті тріщинки.
Напис «Голос України» — найскладніше випробування. Його виконання довірила киянці Ірині, яка відвідує вже не перший подібний майстер-клас. Ще кілька хвилин — і майже тригодинний творчий процес добіг кінця.
Така тарілка — лише прикраса. Однак якщо у процесі використовувати спеціальні клеї та лаки, а потім близько півгодини «запікати» в духовці (при температурі 150 градусів), її можна буде мити та сміливо використовувати в господарстві. Ну, і хто тепер скаже, що власноруч зроблені подарунки — завжди аматорство?
Ось таку тарілку зробила кореспондент «Голосу України» під час майстер-класу.
Фото Олександра КЛИМЕНКА.