Знахідкою року, що минає, без сумніву, є затримання головного підозрюваного у вбивстві Георгія Гонгадзе Олексія Пукача. Колишнього керівника Департаменту зовнішнього спостереження і кримінальної розвідки МВС знайшли 21 липня в селі Молочки Чуднівського району Житомирської області.

З’ясувалося, що поки слідчі шукали Пукача то в Ізраїлі, то в Росії, то в США, то в Індії, він жив життям звичайного селянина — сіяв пшеницю, розводив кроликів, доглядав худобу. Селянам Пукач відрекомендувався капітаном далекого плавання на пенсії, за що отримав прізвисько Тюлька. Обдурювати слідчих та сусідів одіозному міліціонеру вдавалося чотири роки. Проте вже на другий день арешту, 22 липня, він зізнався, що безпосередньо причетний до смерті Георгія Гонгадзе.

Раніше Апеляційний суд Києва засудив виконавців убивства журналіста: Миколу Протасова до 13 років в’язниці, Валерія Костенка і Олександра Поповича — до 12 років. Верховний Суд залишив без змін цей вирок. Проте засуджені — лише виконавці. Хто був замовником убивства, досі невідомо. Ниточкою, яка може вивести на справжніх винуватців злочину, були лише свідчення покійного Юрія Кравченка, який 2000 року був міністром внутрішніх справ, та Олексія Пукача, що керував Департаментом зовнішнього спостереження МВС. Після сумнівного самогубства Юрія Кравченка свідчення Олексія Пукача залишалися єдиною надією на розкриття справи Гонгадзе. Тому після його арешту вся країна затамувала подих. Інформагентства рапортували про те, що Пукач «здає імена замовників та всіх причетних до вбивства журналіста». Проте конкретне ім’я замовника до кінця року громадськості так і не стало відоме. Потроху почали забувати про VІP-в’язня, а його ім’я дедалі рідше з’являлося в газетах та на телебаченні.

Можливо, це спеціальне «забуття», і просто перед виборами політтехнологи витягнуть Пукача перед об’єктиви телекамер, щоб зіпсувати рейтинг одному з кандидатів? Але це вже буде подія наступного року.