У Вінниці майже тисяча працівників ВАТ «Вінницягаз», які з’їхалися з різних районів області, перекрили рух транспорту на вулиці Соборній.
— Напередодні ми тільки пікетували приміщення обласної адміністрації, — каже голова профспілки товариства Наталія Редько. — Однак до наших вимог чиновники не дослухалися, тому вирішили привернути до себе увагу в інший спосіб.
За словами співрозмовниці, люди обстоюють своє законне право на роботу. «Після того, як у червні Кабмін прийняв постанову про створення паралельної нам структури — підприємства «Нафтогазмережі», наших працівників фактично викинули на вулицю, — каже начальник Теплицького районного управління газового господарства Іван Синявський. — Ми вже їздили на акцію протесту до Києва. Після того Президент видав указ про призупинення дії постанови Кабміну. От ми й добиваємося, щоб чиновники виконали цей указ. Бо в нас в області все робиться навпаки — влада каже, щоб люди сплачували за газ новій структурі».
— Обласна влада стала заручником непродуманих рішень «нагорі», — зазначив перший заступник голови Вінницької облдержадміністрації Валерій Коровій. — Ліміти на газ надано ДП «Нафтогазмережі». Отже, кошти за використання палива треба сплачувати цій структурі.
У ДП «Нафтогазмережі» запевняли, що до першого січня усі працівники ВАТ «Вінницягаз» будуть працевлаштовані. Однак дотепер для приблизно півтисячі трудівників не знайшлося місця у новій організації. Багатьом залишилося два-три роки до виходу на пенсію. І вони найбільше стурбовані тим, де зароблятимуть гроші на прожиття.
Пікетувальники звільнили проїжджу частину тільки тоді, коли їхніх представників запросили за стіл переговорів з обласною владою. Створено комісію за участі обласних посадовців для детального вивчення ситуації і розв’язання її із залученням столичних чиновників, як з Кабміну, так і з НАК «Нафтогаз України» та НКРЕ.