Перед Новорічними святами на Дніпропетровщині перевірили якість алкогольних напоїв. Фахівці управління у справах захисту прав споживачів проінспектували понад 500 підприємств, які реалізують цю продукцію, і більш як на двохсот із них виявили порушення.
До того ж про перевірки в магазинах знали заздалегідь, але навіть не подумали виправитися. Із перевірених понад 1500 декалітрів лікеро-горілчаних виробів 11 відсотків було знято з реалізації. «Це свідчить про те, — каже заступник начальника Головного управління у справах захисту прав споживачів Ніна Перепелиця, — що на якість алкогольних напоїв звертають набагато менше уваги, ніж на якість молочної, ковбасної продукції, товарів, які мають обмежений термін придатності».
Під час згаданої перевірки понад 6 тисяч декалітрів прибрали з полиць магазинів через відсутність інформації про маркування вина. І майже тридцять ящиків прострочених напоїв — переважно наливок та настоянок, строк вживання яких обмежений: від трьох місяців до півроку. «Такі напої ми знімаємо з реалізації, бо нині в їхньому складі є хімічні елементи, ароматизатори, які після закінчення терміну придатності вступають в реакцію з алкоголем і можуть призвести до сумних наслідків. Щодо горілки, то в неї термін придатності — рік, але строк реалізації необмежений, її вважають непридатною тільки в разі появи осаду», — пояснила Ніна Перепелиця.
Споживачам, які купують алкогольні напої, особливо шампанське, вона радить звертати увагу на зовнішній вигляд пляшки. Етикетка і контр-етикетка на шампанському мають бути приклеєні на одному рівні, без жодних слідів клею зовні.
Якщо пляшку ви відкоркували й побачили білий наліт на пробці, знайте, що тут виступили солі кальцію. Отже, у вино додавали воду.
Пам’ятайте: дорогі, елітні напої закривають корковою пробкою і зберігають у вертикальному положенні, щоб вона не розсихалася. Відкорковуючи шампанське, звертайте увагу на «постріл»: якщо пляшка відкорковується швидко і гучно «стріляє», це свідчить про декомпресію і погіршення споживчих якостей. Бульбашки у пляшці мають «грати» не менш як три години, а в колекційному класичному напої — десять годин і більше. До речі, охолоджене «класичне» шампанське під час відкорковування ніколи не «фонтанує».