Вінницьке територіальне управління з контролю за цінами отримало лист від концерну «Хлібпром» (Львів). У ньому йдеться про підвищення вартості масових сортів хліба, що його виготовляє структурний підрозділ концерну — виробниче підприємство «Вінницяхліб».
За тиждень до Новорічного свята, починаючи з 23 грудня, оптово-відпускні ціни на хліб із суміші пшеничного і житнього борошна мали зрости на 6 відсотків (із 2,54 до 2,69 гривні за кілограм); хліб пшеничний першого ґатунку — на 4,5 відсотка (з 2,22 до 2,32 гривні за кілограм); батон поліпшений — з 2,21 до 2,3 гривні за півкілограма.
Раніше в роздрібній торгівлі хліб із суміші борошна коштував в середньому 2,85 гривні за 900 грамів, а першого ґатунку — 2,3 гривні за 750 грамів. За батон поліпшений покупець сплачував 2,6 гривні.
Михайло Ганзюк, заступник начальника територіального управління з контролю за цінами у Вінницькій області, каже, що здорожчання хліба у згаданому концерні пояснюють насамперед необхідністю «підтягнути» платню працівникам до нового показника мінімальної зарплати. Друга причина — прогнозоване збільшення вартості природного газу до 2519 гривень за тисячу кубометрів. Зросла також ціна на сировину, запчастини та матеріали, пальне.
Це буде друге нинішнього року підвищення вартості щоденного продукту харчування його виробником — концерном «Хлібпром».
Тим часом дорожчає і решта продуктів харчування. Найбільше в регіоні «стрибнув» у ціні цукор. З початку року солодкі кристали здорожчали на дев’яносто відсотків. Масло вершкове додало в ціні 47 відсотків, ковбаси варені — 40 відсотків. Тож Новорічний стіл обійдеться недешево.