Договір про продаж одиниць скорочення викидів у рамках Кіотського протоколу уклала шахта «Комсомолець Донбасу», що на Донеччині. Покупцем виступив банк ІNG Bank N. V. з Нідерландів. Він придбав на умовах передоплати 300 тисяч одиниць скорочення викидів, а також отримав право переважної покупки додаткових 200 тисяч одиниць. Угода стала можливою після того, як на вугільному підприємстві замінили 15,5 кілометра трубопроводу підземної дегазаційної системи на труби більшого діаметру та ввели в експлуатацію обладнання для утилізації метану. До 2012 року загальний обсяг скорочення викидів парникових газів становитиме понад 620 тисяч тонн еквіваленту СО2.
Шахта «Комсомолець Донбасу» використовуватиме одразу три методи утилізації метану. По-перше, торік тут стали до ладу дві факельні установки, які спалюють газ на поверхні. По-друге, на початку опалювального сезону стала до роботи газова котельна, що працює на метані і обладнана системою обліку одиниць скорочення викидів. По-третє, наступного року на підприємстві планують придбати дві когенераційні теплоелектростанції сумарною потужністю 3 мегавати.
«Цей проект — один з небагатьох успішних прикладів міжнародної торгівлі викидами, реалізований українською компанією в рамках Кіотського протоколу, — відзначив директор із фінансів компанії ДТЕК, до складу якої входить шахта «Комсомолець Донбасу», Юрій Риженков. — Ми використали новий для себе метод залучення інвестування, який плануємо використати і на інших підприємствах компанії. Для нас дуже важливі як фінансові аспекти проекту (отримання додаткового прибутку), так і соціальні — захист навколишнього середовища й забезпечення безпечних умов праці для співробітників».