З-поміж низки заходів — фестиваль «Теньча Полєся» («Веселка Полісся»), який проводився уже п’ятнадцятий раз. В його емблемі — веселка з кольорів державних прапорів України і Польщі: синьо-жовтого та біло-червоного. «Веселка сходить на добро, пройти під веселкою — то на вічне щастя і любов», — писав Валентин Грабовський, журналіст і письменник, який був ініціатором заснування такого фестивалю. Він багато зробив для зміцнення дружби між нашими народами, і пам’ять про його подвижницьку діяльність увічнює меморіальна дошка на будинку, де він жив.

 

Фестиваль почався «Молитвою за Україну» Лисенка. Прозвучала і пісня про «Веселку Полісся», яка може стати гімном фестивалю. Автор польського тексту власний кореспондент Укрінформу на Житомирщині Наталія Міжигурська, а музику створив музикант і композитор Олександр Ходаківський (до речі, недавно обоє повернулися з Польщі лауреатами конкурсу в зовсім іншому амплуа — як співаки). А потім свій доробок представили аматорські колективи з різних регіонів області — дорослі й дитячі, які вже не раз гастролювали в Польщі. Коли називали керівників гуртів та хорів і виконавців, не раз звучали слова: «заслужони для культури польскєй», тобто заслужений діяч польської культури. Активісти Спілки поляків отримали нагороди, зокрема, й від обласної влади. Серед тих, хто вітав учасників фестивалю, був і Надзвичайний та Повноважний Посол РП в Україні Яцек Ключковський. «Польща й надалі сприятиме розвитку активної україно-польської співпраці, аби наша спільна перспектива була європейською», — запевнив дипломат, відкриваючи святкові заходи.

Під час Днів польської культури два концерти дав ансамбль пісні і танцю «Шльонськ» (на знімку). Це вже другий приїзд цього колективу до Житомира. Наступного року «Шльонськ» пообіцяв приїхати до Житомира знову — в повному складі. До речі, і фестивальні виступи аматорських колективів Житомирщини, і концерти польських майстрів сцени проходили в обласній філармонії — у тому самому приміщенні, де в позаминулому столітті діяв театр, художнім керівником якого був класик польської літератури Юзеф Ігнаци Крашевський, і про це віднедавна нагадує меморіальна дошка на фасаді. З іменем цього письменника, чималий відрізок життя і творчості якого припадає на Житомир, була пов’язана ще одна подія: до Днів польської культури приурочили відкриття музею Крашевського в школі №17. Щоб прочитати твори цього польського романтика, її учням не потрібно шукати переклади: тут створено класи з поглибленим вивченням польської мови.

Серед інших заходів, що привернули увагу житомирян, виставка гобеленів польської художниці Катажини Стахурської-Бала. Про її популярність у світі свідчить те, що роботи зберігаються в державних, громадських закладах та приватних колекціях Канади, США, Швейцарії, Німеччини, Франції, Австралії. Фахівці вважають її майстром кольорів і світло-тіні. Вражає як тематична різноманітність — ікони, портрети, пейзажі, так і різні техніки виконання.

Була у Днів культури і ділова частина. Під час зустрічі польських науковців із житомирськими колегами в Національному агроекологічному університеті створено спільну агенцію, яка займатиметься проблемою відновлювальних джерел енергії.

 

Житомир.

Фото автора.