І жодна економічна криза цьому не завадить
Нинішнього року в «Голосі України» вже розповідалося про молоду аграрну компанію «Бізон-Тех 2006», яка швидко здобуває визнання не лише на Запоріжжі, а й у сусідніх регіонах. А старт її бурхливому розвитку дали поля, де вирощують зернові та технічні культури європейських селекційних центрів. Висока ефективність господарювання, помножена на підприємливість керівників та їхнє вміння бачити перспективу, дали змогу інвестувати власні та запозичені кошти в створення потужної торговельної інфраструктури. Ставши лідером, «Бізон-Тех 2006» здобув право бути офіційним дистриб’ютором головних світових і європейських виробників насіння сільськогосподарських культур та хімічних засобів захисту рослин. Продаючи сільгосппідприємствам елітний посівний матеріал, гербіциди та фунгіциди, компанія здійснює технологічний супровід, для чого проводить семінари та консультаційні виїзди на місця. Завдяки цьому клієнти добиваються високих врожаїв соняшнику, кукурудзи, ріпаку та інших сільськогосподарських культур і сторицею повертають кошти, витрачені на впровадження індустріальних технологій у рільництві. Звідси — довіра в аграріїв до своїх партнерів та бажання співпрацювати з ними й надалі.
Що посієш, те й пожнеш
У зоні ризикованого землеробства, якою є південно-східна частина України, дуже важко забезпечувати стабільні врожаї сільськогосподарських культур, бо часто зусилля хліборобів зводять нанівець примхи погоди. У цьому переконав і рік, що минає. Сильні квітневі заморозки пошкодили посіви озимини та ранні сходи ярини і на два тижні затримали сівбу просапних культур, а потім ударила посуха. І все ж на демонстраційних полях поблизу Розівки (а це наш запорізький «Сибір», де фенологічна весна починається на два тижні пізніше) стояли такі дорідні соняшники, що любо-дорого було на них поглянути. І керівники господарств та агрономи, котрі з’їхалися з кількох областей на семінар, що проводили «Бізон-Тех 2006» разом із компаніями «Сингента» та «БАСФ», були приємно вражені. А дехто з них задоволено посміхався: мовляв, і в самого є такі товарні посіви...
Номінально те, що пропонують запоріжці, можна придбати і в інших дилерів, інколи навіть за нижчою ціною. Питання тільки в тому, чи буде їхній товар оригінальною продукцією. Бо нерідко аграріям підсовують низькопробну «липу», яка не тільки розчаровує, а й завдає величезних збитків. А через погано оброблене насіння ще й болячку якусь можна занести на поля. Тож чи варто дивуватися з того, що на деяких плантаціях після цвітіння розкішні голівки соняшнику раптом перетворюються на засушені мумії завбільшки з дитячий кулачок? Та найсильніше спустошує посіви олійної культури така собі паразитна рослина, як вовчок. Вона вже наробила багато лиха в Туреччині та на Балканах, добралася й до сусідньої з нами Ростовської області Російської Федерації. Тому цій проблемі особливу увагу приділили у своїх виступах на недавній спільній нараді генеральний директор ТОВ «Лімагрейн Україна» Тетяна Якубовська-Анрі, комерційний директор цієї фірми Володимир Зінченко та технічний директор представництва компанії «БАСФ» у країнах СНД Костянтин Луговський. І, що дуже важливо, зарубіжні партнери, порадивши, як уникнути біди, запропонували новинки, серед яких — виведений селекціонерами «Лімагрейна» гібрид соняшнику Тунка. Він стійкий до сьомої раси вовчка, перед якою аграрії поки що безсилі. Через кілька тижнів це унікальне насіння надійде в Україну і його можна буде купити в ПП «Бізон-Тех 2006».
Про новинки читайте на сайті
Підприємство, яке на знак поваги зарубіжні гості називають компанією, починалося з центрального офісу в Запоріжжі, складів у селищі Куйбишевому, філії в Токмаку та сільгосппідприємства в Розівському районі. У 2008 році почали працювати філії в Луганську та у Волновасі Донецької області, на початку нинішнього — відкрилася філія у Харкові.
— Ви, може, й не звернули увагу, скільки чоловік брали участь в останній нараді, яку ми проводили разом з представниками «Лімагрейна» та «БАСФа», — каже виконавчий директор Вадим Коверник. — А я назву точну кількість: тільки керівників філій та торговельних представників було сорок чотири. Восени ми відкрили філію в Первомайську, що взяла під опіку аграріїв Миколаївської, Кіровоградської та північної частини Одеської областей. Створили структурний підрозділ у місті Нова Водолага на Харківщині, розширили Донецьку філію, а тепер черга дійшла і до Полтавської області. У листопаді почав працювати відділ мінеральних добрив, і за неповні два місяці ми поставили аграріям більше 10 тисяч тонн так званих гранул родючості, що виробляються українськими і російськими хімічними підприємствами.
Цікавою інформацією поділився і директор Віталій Боговін. За його словами, на наступний рік керівництво ПП «Бізон-Тех 2006» уже законтрактувало поставки посівного матеріалу з такими світовими виробниками, як «Сингента», «Піонер», «Лімагрейн», «Монсанто». На складі є насіння гібридів соняшнику сербської селекції, вирощене в Україні. Не буде перебоїв і з поставками хімічних засобів захисту рослин. А про асортимент продукції, ціни, умови товарного кредитування тощо можна дізнатися з інформаційного сайту www. bіzon-teh. zp. ua.
За що аграрії поважають партнерів
Передусім — за солідність. За те, що ніколи не підводять і не витискують гроші будь-якою ціною. А часто й самі пропонують такі пільгові умови, про які клієнти лише мріяли. Однак гнучка система цін не означає, що компанія повинна працювати собі на збиток, а товарні кредити можна й не повертати... Такі клієнти теж трапляються, але на діловій орбіті довго не затримуються. Їх не жалують ні кредитори, ні колеги, бо аграрії — народ дружний і завжди застережуть від неприємних знайомств.
— Після такого посушливого літа важко було розраховувати на високу врожайність соняшнику, — розповів директор ПП «Агрофірма «Комунар» Пологівського району Віктор Бандуров. — Але, посіявши гібриди «Сингенти», ми й за таких умов не «пролетіли». Наприклад, НК-Долбі на 60 гектарах дав по 35 центнерів, НК-Делфі на такій же площі — по 38 центнерів. Ще більше порадував НК-Бріо. Ним ми засіяли аж 80 гектарів і з кожного намолотили по 45 центнерів добірного насіння. Тому вже закупили в ПП «Бізон-Тех 2006» весь необхідний посівний матеріал, міндобрива та сільськогосподарські отрутохімікати, які до часу зберігаються у них на складі. З такими людьми справді приємно співпрацювати. Тож хочеться побажати їм здоров’я і успіхів у Новому році.
З Новоріччям та Різдвом Христовим вітає своїх клієнтів і колектив ПП «Бізон-Тех 2006», сподіваючись, що наші аграрії впораються з негараздами і повернуть Україні славу світової житниці.
На знімку (зліва направо): технічний директор представництва компанії «БАСФ» у країнах СНД Костянтин Луговський консультує менеджера Волноваської філії Ігоря Омельченка.
Фото автора.