Перед госпіталізацією у лікарнях пацієнтам часто пропонують сплатити благодійні внески. Інколи це роблять не зовсім коректно з огляду на те, що у хворого немає сил і совісті відмовити. Зрештою, і медиків можна зрозуміти: до цього їх спонукає хронічне недофінансування державних і комунальних закладів охорони здоров’я.
Відтак стаття 49 Конституції гарантує безплатне лікування лише на папері. Насправді ж хворий, щойно потрапляє у лікарню, крім згаданих благодійних внесків, платить і за аналізи крові, і за постіль, і за обстеження, і за ліки... Але це вже інша тема.
Щодо згаданих «добровільно-примусових» внесків, то проведені прокурорські перевірки зафіксували непоодинокі факти порушень законодавства про благодійництво.
— Прокурор міста Рівне у цьому році порушив кримінальну справу відносно матеріально відповідальної особи одного з благодійних фондів, яка за період з квітня 2008-го по січень 2009 року привласнила 30,7 тисячі гривень благодійних коштів фонду, — повідомив перший заступник прокурора Рівненської області Володимир Мойсеєць. — Прокурори Сарненського і Гощанського районів внесли подання головним лікарям медичних закладів, аби ті усунули порушення законодавства про благодійництво у частині нецільового використання благодійних внесків. Ці вимоги уже задоволено.
Загалом же за результатами перевірок у сфері охорони здоров’я органами прокуратури області порушено сім кримінальних справ, внесено 69 приписів і подань, дванадцять протестів, порушено дев’ятнадцять дисциплінарних проваджень та проваджень про адміністративне правопорушення, за розглядом яких до відповідальності притягнуто 72 особи.