Упродовж більш як одного року на шпальтах «Голосу України» друкувалися кореспонденції про те, як знищується зелений Київ: за згоди й з дозволу міської влади від парків «відгризаються» шматки під забудову, а газони, зокрема й особливо поблизу станцій метрополітену, нахабно заставляються кіосками.
Прокурори надсилають на реагування
Так, приміром, було фактично знищено зелені зони біля нового входу до станції метро «Дарниця», де за кілька годин з дозволу вандалів, котрі при владі, спиляли багаторічні берези — знову-таки задля встановлення там кіосків. Утім, винятків немає: такої долі зазнали зелені зони біля входів і виходів у підземку. 
Жадоба наживи не зупиняє їх навіть там, де здавалося б, неможливо порушити архітектурне обличчя столиці. Приміром, уся довжина й ширина зеленої зони Оболонського проспекту над лінією метрополітену забудована торговельно-розважальними центрами — потворними ангарами, бо по-іншому важко назвати ці споруди, які закрили весь простір цієї магістралі. А, здавалося, така ідея не могла навіть на думку спасти. 
Окрема тема розмови — облаштування парку культури та відпочинку «Гідропарк», який забудовуються капітальними спорудами, переповнений кіосками та забігайлівками різного ґатунку, а для автотранспорту в цій зеленій зоні взагалі немає жодних перешкод: парк скидається на міські вулиці з напруженим рухом. Упродовж багатьох років тут функціонує кілька громадських убиралень із дірками в підлозі й без дверей, куди цивілізованій людині заходити бридко: сморід від них поширюється на кількасот метрів навколо.
Крім того, на території Гідропарку, на березі озера Берізка ТОВ «Форест парк прем’єр» звело кілька котеджів. З’ясувати, для кого в природоохоронній зоні влаштовують власну «базу відпочинку», редакції не вдалося. Утім, усі до кого ми зверталися, посилаються на те, що тут облаштовуються співробітники Генеральної прокуратури. На запити редакції щоразу відповідали інші її начальники, які повідомляли, що нашого листа вони надіслали на... «реагування». Після того вже з прокуратури Києва надійшов лист, у якому повідомлялося, що проти підприємства-забудовника «кримінальна справа не порушувалася». Але ж ми не запитували, чи скоїв злочин забудовник! Ми запитували, для кого він будує будинки в парку, де це робити заборонено...
Заходів буде вжито, комісія розгляне?
Редакція надсилала листи-запити щодо порушуваних у кореспонденціях проблем і київському міському голові, голові Київської міської державної адміністрації Леонідові Черновецькому, і його заступникам, і начальникам управлінь, відповідальних за ту чи іншу галузь міського господарства. Їхні відповіді витримані в класичному канцелярському стилі: «кіоски встановлені незаконно»; «заходів ужито чи буде вжито»; «створюється комісія, яка розгляне»; «факти підтвердилися»; «ваш лист опрацьовано» і т. д., і т. п. 
Але всупереч тому, що заходи начебто вжито, ситуація не змінилася. Скажімо, якщо кіоски в Гідропарку чи на газонах встановлені без дозволу (утім, який може бути дозвіл, коли законодавство це взагалі забороняє?), то міська влада має їх демонтувати. Натомість вона без утоми видає «приписи», котрі, як ми вже не раз мали змогу пересвідчитися не більш, ніж папірець. 
Або ж редакція писала про варварське знищення скверу «Слава танкістів», що на проспекті Перемоги, 50-а. Власне, це ще недавно була зелена зона загального користування рекреаційного призначення, яку, за законом, не можна забудовувати.
Але міська влада щодо того не мала жодного клопоту, як, утім, і до слави танкістів: вона вочевидь знайшла якусь дірку в законодавстві, бо повідомила, що це вже не сквер, а ділянка, яка належить ТОВ «Рінко» на правах власності. Тож відтепер це — його майно, а зелені насадження, що є на його території, «не можуть відноситися до зелених насаджень загального користування рекреаційного призначення». Насправді,  зелені насадження — вже його, а відтак і розпоряджатися ним воно може на власний розсуд.  І розпорядилося: спиляло 40-річні дерева, заплативши їх... відновлювану вартість ще 3 жовтня 2007 року. Новим власникам теж нема діла до слави танкістів, оскільки мають намір спорудити тут... черговий торговельно-розважальний центр...
Тим часом чиновники КМДА невтомно повідомляють про результати своєї діяльності у відстоюванні інтересів киян. У чому читачі мають змогу переконатися: друкуємо відповідь на критичні публікації першого заступника голови КМДА Дениса Басса (стиль, мову  та пунктуацію листа зберігаємо. — Ред.) А також друкуємо коментар юридичного відділу «Голосу України».