Нещодавно Комітет з питань охорони здоров’я відзначив своє дворіччя. Про це «Голосу України» повідомила його голова Тетяна Бахтеєва. Протягом цього часу, за її словами, відбулося близько 60 засідань, на яких розглянуто понад 200 питань, в тому числі 25 із них — у порядку контролю за виконанням чинного законодавства.

«Наш комітет, — зазначила Тетяна Бахтеєва, — це важливий колегіальний орган. Він став центром законотворчості в галузі охорони здоров’я України». Так, упродовж двох років відбулося 4 виїзні засідання, на яких за участю представників уряду, Академії медичних наук, науковців та фахівців всебічно обговорювали нагальні питання охорони здоров’я. На одному з останніх засідань досліджували ситуацію у Дніпропетровській області. «Моїх колег не на жарт стурбувало становище в медичній галузі регіону, який за основними показниками роботи скотився на останнє місце. А це ж густонаселений потужний індустріальний регіон країни. Хіба можна з цим миритися?» — переймається глава профільного комітету. Вона повідомила, що парламентарії вирушили на Придніпров’я не в день засідання, а задовго до нього і виявили чимало недоліків в організації роботи лікувальних закладів. «Розмова була принципова, ділова й повчальна», — впевнена Тетяна Бахтеєва, вона також додала, що комітет планує знову навідатися на Дніпропетровщину, щоб подивитися, як місцеві керівники дослухалися до рекомендацій парламентаріїв.

Нині, повідомила Тетяна Бахтеєва, профільний комітет і благодійний фонд Ріната Ахметова «Розвиток України» продовжують готувати нову редакцію закону про боротьбу з туберкульозом. «Хворі на туберкульоз матимуть не лише права, а й обов’язки. Зокрема, всі — хочуть чи ні — примусово лікуватимуться. Крім того, в законі буде захищено і права медпрацівників», — пояснила народний депутат.

У законотворчому доробку комітету чимало інших позитивних надбань. Так, цього року парламент конституційною більшістю затвердив програму з профілактики і боротьби з епідемією СНІДу на 2009—2013 роки. «Ця страшна хвороба вже забрала життя 25 мільйонів людей і спричинила глибокі демографічні зміни в багатьох країнах світу. А наша країна вже втратила 15 тисяч 200 осіб від цього захворювання», — зазначила Тетяна Бахтеєва.

Помітною подією для всієї країни стало прийняття змін до Закону «Про заходи з попередження і зменшення вживання тютюнових виробів та їх шкідливого впливу на здоров’я населення». «Мені приємно відзначити, що наш комітет під час підготовки цього закону продемонстрував найкращі зразки законотворчості. Так, під час доробки до другого читання депутатами було запропоновано 123 поправки. І практично всі вони були враховані», — підкреслила глава профільного комітету і додала, що цей закон дасть змогу поставити надійний заслін агресивній політиці тютюнових компаній із просування своєї продукції, а також позитивно вплине на збереження здоров’я нації. Оскільки щороку майже сто тисяч українців помирають через хвороби, пов’язані з тютюнопалінням».

Одне слово, підсумувала Тетяна Бахтеєва, комітет і надалі працюватиме над поліпшенням сфери охорони здоров’я. Актуальним залишається і прийняття законів стосовно страхової медицини і протидії епідемії грипу. «Зберегти здоров’я кожного українця — це найголовніше завдання для всіх депутатів», — зазначила парламентарій.