Футзал. Людина живе стільки, скільки її пам`ятають. Про заслуженого майстра спорту, легенду і капітана ФК «Динамо» Київ та збірної СРСР Віктора Колотова, на жаль, можемо лише згадувати. Бо в січні 2000 року геніального спортсмена і надзвичайно світлої душі людину провели в останню путь. І вже на минулих вихідних ювілейний, десятий Меморіал видатного динамівця відбувся в спорткомплексі Національного транспортного університету. Організували турнір ФК «Динамо» і Асоціація ветеранів України.
На запитання кореспондента «Голосу України», чому вибрали саме цей спортзал, керівник ветеранської команди ФК «Динамо» Віктор Гризлов відповів: «Бо він відповідає всім вимогам. Є навіть трибуна для глядачів. На ній вони мали можливість і за грою легенд київського «Динамо» спостерігати, і поспілкуватися з тими, хто цього разу не виходив на майданчик».
«Спортивна сторона — не найголовніше, — зауважив Віктор Олександрович. — Важливо пам’ятати свого друга і улюбленця мільйонів Віктора Колотова».
У нинішньому турнірі змагалися київські команди ветеранів: «Динамо», «Інтеркас», «Дарниця» і КПІ. Перший півфінал: «Інтеркас» — «Дарниця» — 0:0 (пенальті — 7:6). У складі переможців помітну роль відігравав олімпійський чемпіон, екс-тренер національної збірної України Олексій Михайличенко. За «Дарницю» виступали колишні гравці ФК ДВРЗ та головний тренер юнацької збірної України (U-19) Анатолій Бузник. А душею цієї команди є... професор, ректор Українського державного університету фінансів та міжнародної торгівлі Олександр Покрещук.
Другий півфінал: «Динамо» — КПІ — 2:2 (пенальті — 5:6). У складі динамівців дублем відзначився чемпіон світу серед ветеранів та найкращий бомбардир світового турніру Віктор Насташевський. А у минулому стовп оборони динамівців Олександр Бойко змінив амплуа і став у ворота. Мабуть, упевнена гра його сина, Дениса Бойка, у складі ФК «Оболонь» підштовхнула батька до такого кроку. І в складі КПІ двома забитими м’ячами відзначився наш колега, головний редактор газети «Київський футбол», до речі, свого часу вихованець СДЮШОР «Динамо» Віталій Тарасенко.
В матчі за третє місце динамівці поступилися «Дарниці» — 1:2. А у бойовому фіналі «Інтеркас» переміг КПІ — 2:1. Найкращим гравцем у переможців турніру став їх лідер Олексій Михайличенко, а у динамівців — найкращий бомбардир команди Віктор Насташевський.
За «Динамо» грали такі легенди, майстри кожаного м`яча, як Анатолій Дем’яненко, Олександр Дамін, Сергій Кузнєцов, Володимир Безсонов. Не менше зірок було й на трибунах: Віктор Серебреніков, Андрій Біба, Олег Блохін, Віктор Матвієнко, В’ячеслав Семенов, Віктор Леоненко, Юрій Ковальов, Валерій Самохін, Сергій Коновалов, Юрій Дмитрулін та найкращі друзі Віктора Колотова — Володимир Мунтян і Володимир Трошкін. Також приїхав віддати данину пам`яті Віктора Колотова колишній гравець московського «Спартака» і збірної СРСР Юрій Гаврилов.
Віктор Гризлов, підбиваючи підсумки, сказав, що «Динамо» — ініціатора і організатора цього турніру — останнє місце, звичайно, не задовольнило. За його словами, у турнірі дозволялося брати участь гравцям, старшим за 45 років. Але, на жаль, у «Динамо» гравців такого віку з відповідними кондиціями мало. Тому й посіли четверте місце. «Турнір пам`яті Віктора Колотова проводили, проводимо і будемо проводити», — наголосив він.
 
На знімках: Олексій Михайличенко (вгорі) — найкращий гравець; Олександр Бойко і Василь Євсєєв (ліворуч); а цю солодку парочку знають усі — Анатолій Дем’яненко і Володимир Безсонов.
Фото Віктора БРАНИЦЬКОГО.