Уже стало традицією з 1 січня вводити в дію низку нових нормативних актів та змін чи доповнень до законів. Не є винятком і 2010 рік. Так, з 1 січня ми вже не побачимо в друкованих засобах масової інформації (крім спеціалізованих видань) реклами тютюнових виробів та алкогольних напоїв, знаків для товарів і послуг, інших об’єктів права інтелектуальної власності, під якими випускаються тютюнові вироби чи алкогольні напої. Почнуть діяти з нового року й зміни щодо реєстрації скутерів і мопедів. А для любителів полювання сюрприз вийде не дуже приємним, адже почне діяти стаття Закону «Про мисливське господарство та полювання», відповідно до якої користування мисливськими угіддями є платним.

Для багатодітних сімей новий рік навпаки підготував більш ніж приємні нововведення. З 1 січня набере чинності Закон «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України з питань соціального захисту багатодітних сімей». Він передбачає пільги для багатодітних сімей та дітей із багатодітних сімей. Зокрема, для сімей — це 50-відсоткові знижки в оплаті користування житлом, комунальними послугами, вартості палива, абонплати за користування телефоном (в межах норм), а також позачергове встановлення квартирних телефонів. Діти з багатодітних сімей отримають такі пільги: безоплатне одержання ліків за рецептами лікаря, щорічне медичне обстеження і диспансеризація та компенсація витрат на зубопротезування, безоплатний проїзд усіма видами міського пасажирського транспорту (крім таксі), автомобільним транспортом загального користування в сільській місцевості, а також залізничним і водним транспортом приміського сполучення та автобусами приміських і міжміських маршрутів, у тому числі внутрішньорайонних, внутрішньо- та міжобласних незалежно від відстані та місця проживання; безоплатне одержання послуг з оздоровлення та відпочинку відповідно до Закону України «Про оздоровлення та відпочинок дітей». Крім цього, забезпечуються пільгові умови вступу до державних та комунальних професійно-технічних, вищих навчальних закладов для дітей із багатодітних сімей, у складі яких є п’ятеро й більше дітей. Також діти з багатодітних сімей, у складі яких є п’ятеро й більше дітей, та особи віком від 18 до 23 років із таких сімей звільнятимуться від плати за навчання у вищих навчальних закладах державної та комунальної форми власності всіх рівнів акредитації за умови, що певний освітньо-кваліфікаційний рівень вони здобувають уперше. Передбачено також збільшення тривалості додаткової відпустки з 7 до 10 календарних днів для жінок, які мають двоє і більше дітей віком до 15 років або дитину-інваліда, або яка всиновила дитину, одинокій матері, батьку, котрий виховує дитину без матері (в тому числі й у разі тривалого перебування матері в лікувальному закладі), а також особі, яка взяла дитину під опіку. Якщо зараз за наявності декількох підстав для надання цієї відпустки її загальна тривалість не може перевищувати 14 календарних днів, то з нового року це вже буде 17 календарних днів.

Набирають чинності й зміни до Житлового кодексу, в результаті чого перелік осіб, які мають право на позачергове отримання жилих приміщень, доповниться сім’ями, в яких п’ять і більше дітей, та в разі народження у однієї жінки одночасно трьох і більше дітей. А стаття 9 Житлового кодексу, яка визначає житлові права громадян, доповниться, крім права громадян на одержання у безстрокове користування у встановленому порядку жилого приміщення в будинках державного чи громадського житлового фонду, можливістю на заміну правом на одержання за їх бажанням грошової компенсації за належне їм для отримання жиле приміщення для категорій громадян, визначених законом. Порядок та розмір надання громадянам грошової компенсації за належні їм для отримання жилі приміщення буде визначено урядом.

Крім цього, відповідно до Закону України «Про державну допомогу сім’ям з дітьми» з 1 січня передбачено, що допомога на догляд дитини до досягнення нею трирічного віку має надаватися у розмірі, що дорівнює різниці між 100 відсотками прожиткового мінімуму, встановленого для працездатних осіб (869 грн.), та середньомісячним сукупним доходом сім’ї в розрахунку на одну особу за попередні шість місяців.

У Законі «Про пенсії за особливі заслуги перед Україною» перелік осіб, які мають право на цю пенсію, доповниться матерями, котрі народили п’ятеро й більше дітей та виховали їх до шестирічного віку (враховуються й усиновлені діти).

Почнуть діяти й зміни до ст. 7 Закону «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту» щодо посилення соціального захисту осіб, які в неповнолітньому віці були призвані чи добровільно вступили до лав Радянської Армії і Військово-Морського Флоту під час військових призовів 1941—1945 років. Тепер один із підпунктів цієї статті, яка визначає коло осіб, котрі мають право на отримання статусу інваліда війни, звучатиме так: «осіб, які брали безпосередню участь у бойових діях під час Великої Вітчизняної війни та війни з Японією, та осіб, які в неповнолітньому віці були призвані чи добровільно вступили до лав Радянської Армії і Військово-Морського Флоту під час військових призовів 1941—1945 років і стали інвалідами внаслідок загального захворювання або захворювання, отриманого під час проходження військової служби чи служби в органах внутрішніх справ, державної безпеки, інших військових формуваннях».

А відповідно до Постанови Кабміну №1130 від 5.10.2009 р. з 1 січня 2010 р. учителям, вихователям загальноосвітніх навчальних закладів, викладачам і майстрам виробничого навчання професійно-технічних навчальних закладів та вищих навчальних закладів І—ІІ рівня акредитації державної та комунальної форми власності, керівникам та заступникам керівників зазначених закладів, посади яких віднесені до посад педагогічних працівників, установлюється надбавка в розмірі 20 відсотків від посадового окладу (ставки заробітної плати).

Також почнуть діяти зміни до Кодексу адміністративного судочинства України. Так, копія судового рішення надсилатиметься рекомендованим листом із повідомленням про вручення. А якщо постанову буде проголошено за відсутності особи, яка бере участь у справі, то строк подання заяви про апеляційне оскарження обчислюватиметься з дня отримання нею копії постанови.

Вносяться зміни до Декрету Кабінету Міністрів України «Про державне мито». Розмір мита за видачу свідоцтва про право на спадщину становитиме 2 неоподатковувані мінімуми доходів громадян. А за реєстрацію випуску цінних паперів, крім облігацій державних і місцевих позик, — 0,1 відсотка номінальної вартості випуску цінних паперів, але не більше п’ятикратного розміру мінімальної заробітної плати, встановленої на 1 січня поточного року; а за реєстрацію деривативів — 50 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

Крім цього, відповідно до Закону «Про встановлення прожиткового мінімуму та мінімальної заробітної плати» з 1 січня 2010 року прожитковий мінімум на одну особу в розрахунку на місяць визначено в розмірі 825 гривень та для тих, хто належить до основних соціальних і демографічних груп населення; для дітей віком до 6 років — 755 гривень; віком від 6 до 18 років — 901 гривня; працездатних осіб — 869 гривень; осіб, які втратили працездатність, — 695 гривень. Розмір мінімальної заробітної плати: з 1 січня 2010 року — 869 гривень, з 1 квітня — 884 гривні, з 1 липня — 888 гривень, з 1 жовтня — 907 гривень, з 1 грудня — 922 гривні.