Унаслідок двох пожеж на цукрозаводі в селі Ковалівка Немирівського району знищено покрівлю на головному і лабораторному корпусах. Жителі села, які повідомили про це в редакцію, кажуть, що налякані такими «забавками» з вогнем на підприємстві. «А якби полум’я перекинулося на наші будинки, що тоді?..»
У прес-службі головного управління МНС у Вінницькій області підтвердили факти пожеж, однак, кажуть, вони не зафіксовані у звіті. Чому?
Сільський голова Ковалівки Володимир Лютенко розповів, що спочатку згорів дах на основному корпусі заводу. Невдовзі те саме сталося з лабораторним корпусом. Звичайно, люди стурбовані випадками пожеж. Бо вогонь це не тільки біда, а й страх. Приходять у сільську раду, запитують, що це там таке робиться на заводі. На заводі є власники. Вони нікому нічого не пояснюють. Мовляв, їхня власність, що хочуть, те і роблять. Очевидно, пожежі виникали тому, що допустили порушення безпеки під час «порізки» обладнання. Я ж не думаю, каже Володимир Лютенко, що вони спеціально пустили півня...
— Нашу цукроварню вже перепродували три чи чотири рази, — продовжує сільський голова. — Власники вважають, що завод збитковий, тому прийняли рішення про його ліквідацію. Цю інформацію я отримав не від власників. Мені її надали з інших джерел. Три роки тому завод зупинили. За Союзу на підприємстві у сезон переробки буряків на ньому працювали 900 робітників. В останні роки приблизно 500 людей мали роботу. Тепер їх позбавили доходу. Тим часом на заводі продовжують вирізати метал. Кажуть, майже все обладнання вже вивезли на брухт. Залишки прибирають.
— В обох випадках гасити вогонь приїжджали вогнеборці з району, — уточнює сільський голова Ковалівки. — Може, вони знають причину загорання...
— Ми не маємо права надавати інформацію по телефону, — сказав заступник начальника відділу МНС у Немирівському районі Василь Чухно. — Чи були пожежі в Ковалівці? Так, там на цукрозаводі було дві пожежі.
— Ковалівський цукрозавод є непрацюючим підприємством, тому факти пожеж не зафіксовані у звітах, — пояснили у прес-службі головного управління МНС у Вінницькій області. — Це те саме, що загорілася купа сміття. Ми ж такі факти не беремо на облік...
У Ковалівці чекають, коли нарешті «ефективний власник» поставить хрест на заводі і залишить село. «Вже є бажаючі взяти цю територію і починати на ній створювати нове підприємство, — повідомив сільський голова Володимир Лютенко. — Може, хоч дехто матиме працю. Для нас дороге кожне робоче місце. Адже у селі чотири тисячі людей. Не всі можуть виїхати на заробітки...»
 
Вінницька область.