Припинив роботу Вінницький молокозавод. Без роботи залишилися більше двохсот працівників підприємства.
— У п’ятницю, 25 грудня, перед початком роботи кожному з нас сказали писати заяви на звільнення, бо з понеділка завод припиняє роботу, — розповідає налагоджувальник апаратури Анатолій Чабанюк. — Це так несподівано, як грім серед зими. Перед тим навіть чуток про це не було, і раптом отаке...
Робітники організували стихійний мітинг протесту проти зупинки заводу. В. о. голови правління ВАТ «Вінницький молокозавод» Людмила Пучкіна пояснила, що рішення про закриття заводу прийняло керівництво асоціації «Західна молочна група», до складу якої входить вінницьке підприємство. Причиною стало зниження попиту на продукцію підприємства. Після підвищення відпускної ціни на молоко — один літр подорожчав з трьох гривень до 5,58 грн. — його продаж зменшився удвічі.
— У нас дуже застаріле обладнання, — пояснила керівник підприємства. — Виробництво енергозатратне. Тому й продукція дорожчає. Уже є план реконструкції заводу, але реалізувати його завадила криза.
Із 246 працівників підприємства звільнять не всіх. Завод продовжить роботу, тільки в іншому режимі, пояснили мітингувальникам. Тут, як і раніше, будуть приймати молоко. Потім доставлятимуть на переробку на інші заводи.
— Можливо, навесні завод відновить роботу, — пообіцяла трудівникам в. о. голови правління пані Пучкіна. — Для цього маємо належно зберегти все обладнання. Втім, заводчани не вірять обіцянкам. Ветеран підприємства Володимир Зубчик каже, що на заводі спочатку закрили цех з виробництва продукції дитячого харчування, потім перестали виготовляти морозиво, вершкове масло... «Начальство робить те, що йому вигідно, а не людям, — нарікає робітник. — Мені чотири роки до пенсії, куди тепер подітися?».
Учасники стихійного мітингу підготували звернення до керівництва області, а також до керівників держави з проханням захистити їх від необгрунтованих дій «молочних королів», так називали на мітингу власників підприємств асоціації «Західна молочна група».
 
Вінницька область.
Мал. Олексія КУСТОВСЬКОГО.