Проблеми, пов’язані з поширенням ВІЛ-інфекції/СНІДу, залишаються гострими, незважаючи на зусилля держави. Так, від реєстрації першого такого випадку (1987 рік) станом на перше січня минулого року в нашій країні зареєстровано 223 530 ВІЛ-інфікованих осіб, з них 36 830 дітей до 14 років, зокрема, 56 382 людини із захворюванням на СНІД, у тому числі 1 224 дитини до 14 років.

За словами голови Державної служби з питань протидії ВІЛ-інфекції та іншим соціально небезпечним захворюванням Володимира Курпіти, загалом сьогодні ситуація щодо ВІЛ/СНІДу в нашій країні стабілізується. «Рівень передачі ВІЛ-інфекції від матері до дитини скоротився майже у сім разів і становить 3,6 відсотка. Також зафіксована тенденція до зменшення випадків інфікування молоді від 15 до 24 років. Протягом останніх п’яти років у 3,2 разу зросла кількість людей, які отримують життєво необхідну антиретровірусну терапію», — розповів він.

Незважаючи на істотний прогрес, кількість зареєстрованих випадків ВІЛ-інфекції щороку збільшується. Рівень доступу до послуг лікування, особливо серед осіб груп підвищеного ризику щодо інфікування ВІЛ, є низьким, отже, смертність від СНІДу залишається високою.

Для зменшення соціально-економічних наслідків епідемії необхідно забезпечити широкомасштабні та комплексні заходи профілактики, діагностики ВІЛ-інфекції, лікування, догляду та підтримки людей, які живуть з ВІЛ. Це допоможе зробити Загальнодержавна цільова соціальна програма протидії ВІЛ-інфекції/СНІДу на 2014—2018 роки. Законопроект про її затвердження Кабінет Міністрів вже зареєстрував у Верховній Раді.

Виконання програми зменшить на 50 відсотків ризик ВІЛ-інфікування медичних працівників та смертність від туберкульозу серед хворих із поєднаною інфекцією ВІЛ/туберкульоз. Крім того, забезпечить усіх ВІЛ-інфікованих осіб, які перебувають під наглядом у закладах охорони здоров’я, медичною допомогою та соціальними послугами і надасть доступ до безперервного лікування препаратами антиретровірусної терапії хворим на ВІЛ-інфекцію.

Також виконання Програми дозволить наполовину знизити рівень дискримінації ВІЛ-інфікованих людей.

Фінансування програми здійснюватиметься за рахунок коштів державного і місцевого бюджетів, Глобального фонду для боротьби зі СНІДом, туберкульозом і малярією, а також інших джерел. Oрієнтовний обсяг її фінансування на п’ять років становить 6,4 мільярда гривень, з них 4,8 мільярда гривень передбачається виділяти з державного бюджету.

ДОСЛІВНО

Голова Державної служби України з питань протидії ВІЛ-інфекції та іншим соціально небезпечним захворюванням Володимир Курпіта: «Ця програма буде сфокусована на впровадженні профілактичних програм, зокрема й навчальних — для учнів та студентів. В її рамках вдасться забезпечити тестуванням не менш як п’яти відсотків населення та забезпечити лікуванням майже 120 тисяч наших громадян, хворих на СНІД».