Заступник Голови Верховної Ради України Микола Томенко поінформував, що ухвалений парламентом проект закону про внесення змін до деяких законів України щодо запобігання та протидії корупції 24 грудня було відправлено Президентові України.
Як відомо, з 1 січня 2010 року мали набути чинності закони України «Про засади запобігання та протидії корупції», «Про відповідальність юридичних осіб за вчинення корупційних правопорушень», «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо відповідальності за корупційні правопорушення» і відповідно втратити чинність нині діючий Закон України «Про боротьбу з корупцією». Водночас 23 грудня 2009 року Верховна Рада України ухвалила за основу та в цілому проект закону про внесення змін до деяких законів України щодо запобігання та протидії корупції, передбачивши відкладення набрання чинності трьома вищеназваними антикорупційними законами до 1 квітня 2010 року. «Отже, рішення, за яке проголосували Партія регіонів, блок Литвина та значна частина «НУ—НС», призвело до того, що на три місяці реальна боротьба з корупцією відкладається», — наголосив М. Томенко.
Заступник глави парламенту також нагадав, що внаслідок такого голосування з 1 січня не наберуть чинності такі норми: обмеження щодо роботи «близьких осіб»; обмеження стосовно отримання подарунків; запровадження спеціальної перевірки осіб, які претендують на зайняття посад, пов’язаних із виконанням функцій держави; розширення кола посадових осіб, до яких застосовуються засоби фінансового контролю (щорічне декларування майна, доходів та витрат, завчасне повідомлення про намір відкрити рахунок у закордонному банку); запровадження жорсткіших кримінальних та адміністративних стягнень за корупційні дії посадових осіб тощо.
Микола Томенко переконаний, що цей закон стане подвійним тестом для Президента Віктора Ющенка. «З одного боку, це тест на готовність боротися з корупцією, а з другого — тест на те, чи справді Президент системно працює з командою Віктора Януковича. Адже, як відомо, саме Партія регіонів найактивніше відстоювала прийняття законопроекту», — зауважив він.
Заступник Голови Верховної Ради також нагадав, що фракція БЮТ наполягала на введені в дію антикорупційних законів з 1 січня, а Кабінет Міністрів запропонував Президенту накласти вето на закон, що відкладає боротьбу з корупцією до 1 квітня.
Прес-служба М. ТОМЕНКА.