Найбільшою загрозою проведенню демократичних виборів є відсутність фінансування перегонів у 2009 році та бюджету на 2010 рік. Будь-які інші, не передбачені законодавством способи фінансування виборів, взагалі поставлять під сумнів легітимність виборчого процесу, вважають в Комітеті виборців України.
Крім того, занепокоєння КВУ спричинено низкою суперечливих рішень Центральної виборчої комісії, деякі з них були скасовані в судовому порядку, а в окремих випадках, на думку комітету, ЦВК перевищила свої повноваження і діяла щодо кандидатів упереджено.
Зокрема, за словами голови комітету Олександра Черненка, упередженим і безпідставним вони вважають попередження кандидатові на пост Президента Юлії Тимошенко.
Проблемним, на думку КВУ, є також і формування дільничних виборчих комісій. Бо кандидати безвідповідально поставилися до подання своїх представників. Водночас у комітеті зафіксували низку фактів, які можна трактувати як підготовку до підкупу виборців. А агітаційна кампанія, яка активізувалася в грудні, подекуди супроводжувалася використанням службового становища, негрошовим підкупом виборців і поширенням «чорного піару». Однак КВУ не зафіксував грубих фактів тиску на виборців та порушень їх прав.
Робота на дільницях активізується в останню ніч
Щоб не програти виборний «фініш», цього разу «Свобода» випробовуватиме нові методи. Зокрема, активізує роботу на дільницях, особливо в останню ніч виборчого процесу. Про це у Дніпропетровську повідомив кандидат на пост Президента України Олег Тягнибок.
Те, що відбувається у ЦВК, те, як формуються дільничні виборчі комісії, свідчить, що фальсифікація неминуча, вважає О. Тягнибок, передає наш власний кореспондент Тетяна КОЛЯДИНСЬКА.
«Українська виборча система дійшла до абсурду. Зараз людині, яка не зареєстрована на даній території, дозволено проголосувати без довідки із жеку чи міліції, яка б засвідчувала, що ця особа певний час тут проживає. Достатньо прийти з паспортом, і дільнична комісія проголосує за те, щоб ця людина отримала бюлетень. У такий спосіб кожний зможе в один день проголосувати у різних місцях», — сказав він.
Протидія піратству
Кандидат на посаду Президента, голова парламентського Комітету з питань національної безпеки і оборони Анатолій Гриценко пропонує надати Президентові України право оперативно застосовувати Збройні Сили за межами держави. Відповідний законопроект він вніс до Верховної Ради.
Законопроект передбачає можливість оперативно застосовувати Збройні Сили за межами території України у відповідності до загальновизнаних принципів і норм міжнародного права, міжнародних договорів України. Право на застосування військ за кордоном матиме Президент України, після схвалення такого рішення у Верховній Раді.
Гриценко підкреслив, що цей законопроект є вкрай актуальним, адже йдеться про «рішучу протидію піратству, запобігання актів тероризму та недопущення будь-яких провокацій і силових дій щодо українських військовослужбовців, які перебувають за кордоном».
Захистити державну власність
У проекті нової Конституції, яку після виборів запропонує ухвалити кандидат у Президенти від об’єднаних лівих Петро Симоненко, обов’язково буде норма про захист державної власності. Про це він повідомив в ефірі Одеського обласного телебачення.
«У нас сьогодні під охороною закону, під охороною Конституції перебуває лише приватна власність. Це парадокс. Держава навіть не може захистити свої права. У результаті маємо рейдерські атаки на державні та комунальні підприємства, що залишилися, а також незаконну приватизацію держвласності», — зазначив Петро Симоненко.
Лідер комуністів переконаний, що для України оптимальною є модель парламентської республіки, і пообіцяв, що за його керівництва Президент та глава уряду представлятимуть ліві сили та провадитимуть соціальну політику, яка захистить інтереси трудового народу, повідомляє прес-служба КПУ.