Родина героїні однієї з наших статей («Коли від імені Черновецького нам вручали оглядовий ордер, Дані було три місяці...» від 9 грудня 2009 року) Тетяни Еджібіа зустрічатиме Новий рік у своїй старій квартирі. Незважаючи на те, що ще торік перед великою аудиторією столичні чиновники вручили їй документи на нове трикімнатне житло. Але незабаром обіцяна трикімнатна квартира перетворилася на двокімнатну. Нагадаємо, що нині родина Еджібіа (мама, тато, 6 дітей) разом з бабусею мешкають у двокімнатній «хрущовці».
14 грудня Тетяні прийшла офіційна відповідь на її звернення до голови КМДА Леоніда Черновецького. Оскільки звертатися довелося через газету, копію цього документа повинні були переслати й нам. Але... не спромоглися. Тож доведеться переказати відповідь зі слів Тетяни.
У Головному управлінні житлового забезпечення КМДА питання розглянули й... повторили те само, що чули Еджібіа досі. 2008 року тимчасово, до підходу квартирної черги, родині Еджібіа дали трикімнатну квартиру — «як виняток», «за умови звільнення кімнати» у старому житлі, яку збиралися надати іншому черговику. Але оскільки Тетянина мама була проти підселення в її квартиру чужої людини й направила клопотання про передачу Тетяниної кімнати їй, питання переглянули. Родині Еджібіа запропонували двокімнатну квартиру зі збереженням за ними кімнати у колишньому помешканні. Але оскільки згоди на одержання «двушки» родина не дала, 2 грудня Солом’янська райдержадміністрація направила в Головне управління клопотання про те, щоб цю квартиру передали іншим черговикам.
До речі, на прийом до першого заступника голови КМДА Ірени Кільчицької багатодітна мама все-таки потрапила — разом з автором цих рядків. Через день після виходу статті нас запросили в КМДА «на збори з вашого питання».
Як з’ясувалося, на збори запросили чотирьох учасників. Від КМДА були сама Ірена Реонольдівна й начальниця управління розподілу житла Головного управління житлового забезпечення КМДА Ольга Дейнега. Висвітлювати подію запросили ТРК «Київ».
«Ви мені дуже симпатичні, Наталю ,— казала Ірена Реонольдівна Тетяні Еджібіа. — Я дуже поважаю багатодітні родини». Але нічого, крім «двушки», багатодітній мамі міська влада запропонувати не може, тим паче, що на вулиці криза, яка зачепила й будівельну галузь. Ірена Реонольдівна заявила, що черговики не вказуватимуть міській владі, які саме апартаменти їм підшуковувати. І нагадала, що житло Тетяні дали позачергово. «А хто ваш чоловік за національністю й де працює?» — поцікавилася чиновниця. Утім, як з рядовою зарплатою й будь-якою національністю можна купити квартиру в нашому місті, так і не пояснила.
На завершення всього без суду й слідства молоду маму звинуватили в тому, що вона «шахрайським чином» розділила особові рахунки у двокімнатній «хрущовці», де родина Еджібіа разом із матір’ю Тетяни проживає нині. А газету — в необ’єктивності, оскільки в статті про квартирні поневіряння багатодітної мами я не навела думок чиновників. Коли я зазначила, що «однобокою» стаття вийшла з об’єктивних причин, оскільки відповіді на офіційний запит про долю Тетяни Еджібіа редакція газети так і не дочекалася, пані Кільчицька пообіцяла розібратися з роботою своєї прес-служби. Та, мабуть, забула, оскільки відповіді ми не одержали досі.
Цікаву роль Ірена Реонольдівна відвела на «зборах» і ТРК «Київ». Коли я зателефонувала прес-секретарю міської чиновниці, щоб довідатися, коли буде сюжет про нашу зустріч по телебаченню, мені відповіли, що в ефір він не піде. А Ірена Реонольдівна просто попросила записати касету особисто для неї — «щоб уникнути майбутніх провокацій». Виходить, незважаючи на тяжку фінансову кризу, наші платники податків все-таки можуть собі дещо дозволити. Наприклад, фінансувати зйомку «хоум-відео» для столичних чиновників.