Верховна Рада на першому пленарному тижні вересня має ухвалити законопроект про економічне зростання України. Нині над цим проектом активно працює уряд. Долучитися до цього процесу вже сьогодні в Кабміні закликають народних депутатів та підприємців. На цьому під час учорашнього засідання уряду наголосив Прем’єр-міністр Арсеній Яценюк (на знімку).

Він зауважив, що бюджет 2015 року має бути прийнято і обраховано на новій системі оподаткування, він має опиратися на новий Бюджетний кодекс. Тим часом вже наступного тижня, який у парламенті буде сесійним, Кабмін внесе на розгляд депутатів питання про розпуск податкової міліції, антикорупційний пакет та новий Бюджетний кодекс.

Що ж стосується податкової системи, то на неї, за словами прем’єра, очікує комплексна реформа. «Перш за все, збір для деяких видів підприємницької діяльності. Це те, на що написано патент і ми вважаємо, що це має бути скасовано. Скасовується збір у вигляді цільової надбавки на природний газ, рентна плата за транспортування нафти та газу, скасовується туристичний збір, скасовується збір на виноградарство та хмелярство», — сказав А. Яценюк.

Також він пропонує реформу акцизного податку та податку на нерухомість, до якого включать податок на землю. Крім цього, уряд пропонує включити до рентної плати збір за використання води та використання радіочастотного ресурсу.

Уніфікації підлягатимуть і бухгалтерський та податковий обліки. «Ми пропонуємо скасувати податковий облік з податку на прибуток і перевести облік сплати і нарахування податку на прибуток виключно на підставі даних бухгалтерського обліку», — зазначив він.

Скороченню підлягатиме й кількість податків. «Сьогодні в Україні 22 обов’язкові платежі. Уряд пропонує скоротити кількість податків до дев’яти», — наголосив глава Кабміну.

Водночас уряд пропонує знизити єдиний соціальний внесок до 15% тим працюючим громадянам, які отримують вищу від мінімальної заробітну плату.

«Нині є заробітна плата і ми платимо два платежі: 41% єдиного соціального внеску, другий — податок на доходи фізичних осіб — ще 17%. Ми пропонуємо встановити фіксовану плату будь-якому працюючому з мінімальної заробітної платні, яка становитиме 41%. Все, що вище мінімальної заробітної платні, ми пропонуємо оподатковувати 15 відсотками. Це майже трикратне зменшення єдиного соціального внеску», — сказав прем’єр.

Крім того, за словами А. Яценюка, є й інший варіант, який передбачає встановлення єдиного соціального внеску для мінімальних зарплат у розмірі 37 відсотків, але з усіх сум, які вищі від мінімальної заробітної плати, утримуватиметься 15 відсотків.

Водночас Прем’єр-міністр пропонує запровадити податок на розкіш. Також, за словами очільника уряду, передбачається реформа податку на нерухомість. Як зазначив А. Яценюк, до його складу планується включити податок на землю.

Крім того, Кабінет Міністрів пропонує запровадити прогресивну шкалу оподаткування доходів громадян. Що, за розрахунками чиновників, дозволить додатково залучити до бюджету 3,5 мільярда гривень.

Водночас Прем’єр-міністр презентував проект закону про бюджетну децентралізацію, який мають внести до парламенту 12 серпня. Це свого роду запровадження «бюджетної автономії регіонів». За його словами, місцеві ради самі ухвалюватимуть бюджет, незалежно від часу ухвалення державного кошторису. Крім цього, місцевим громадам надаватиметься право особисто залучати кредити міжнародних фінансових організацій.

Фото Андрія НЕСТЕРЕНКА.