Щойно у київському видавництві «Темпора» вийшов у світ двотомник «Гетьман», приурочений до 370-річчя з дня народження та 300-річчя з дня смерті гетьмана Війська Запорозького Івана Мазепи. Здавалося б, уже все відомо про цього державного діяча. Але такого великого, масштабно ілюстрованого видання з новітніми студіями дослідників про нього ще не було.

— Над книгою почали працювати у 2005 році, — каже директор видавництва «Темпора», редактор і керівник проекту супервидання Юлія Олійник. — Чесно кажучи, не знаю жодної книги, якій би ми стільки приділили часу, уваги. Створювали її у постійних дискусіях, змінах концепцій. Доводилося об’їздити музеї, картинні галереї України, Польщі, Швеції, Росії, щоб сфотографувати важливі експонати, картини, речі, пов’язані з гетьманом. Тому наша робота — справді перше комплексне ілюстративне видання, присвячене Іванові Мазепі.
Дорогий проект довго народжувався не так через фінансові проблеми, як творчі. Деякі розділи писалися важко, довго, висвітлення окремих подій вимагало додаткових розслідувань. Але труднощі й суперечності — позаду. Проект реалізований у двох томах, читачеві пропонують неупереджений та всебічний погляд на одну з видатних постатей української історії. Перший том зветься «Шляхи». Тут вміщено нариси до біографії гетьмана — В’ячеслава Станіславського, Олексія Сокирка, Олексія Кресіна та інших істориків.
Другий том, «Осмислення», представлений великими студіями Ольги Ковалевської про документальну спадщину гетьмана, інтерпретації його постаті в українській та зарубіжній історіографії, висвітлення образу Мазепи у вітчизняному, світовому мистецтві. Уперше авторка оприлюднила маловідомі факти про перші театральні постановки про керманича України, кінострічки «Мазепа» 1909, 1914 років. Заслуговує на увагу і розвідка дослідниці «Реконструкція образу Івана Мазепи», в якій проаналізовані хибні та достовірні портрети правителя Гетьманщини. Цікаві спостереження є в нарисах Володимира Панченка про твори Пушкіна, Гоголя, Шевченка про гетьмана.
Важливо зазначити, що керівник проекту Юлія Олійник проявила себе не стільки як здібний адміністратор-організатор, а передусім як невтомний пошуковець істини. Вона була натхненником та спонсором археологічної експедиції в Мазепинці, наукової конференції про Мазепу, інших розслідувань. За час реалізації проекту кероване нею видавництво випустило двотомник про Полтавську битву, збірник «Іван Мазепа та його доба», книгу «Іван Мазепа в запитаннях та відповідях», «Мазепіана: матеріали до бібліографії (1688—2009)». Ці попередні роботи були ніби важливим фундаментом до вражаючого двотомника «Гетьман».
 
Чернігів.
На знімку: директор видавництва «темпора» Юлія Олійник з двотомником «Гетьман».
Від редакції. Вочевидь, скромність не дозволила п. Павленкові згадати, що він також причетний до двотомника як один з авторів. Адже наш власний кореспондент на Чернігівщині Сергій Павленко — чи не найавторитетніший в Україні знавець Мазепи та його епохи. А читачі «Голосу України» завжди першими дізнаються від Павленка-журналіста про те, що вдалося дослідити Павленкові-історику.