Тиждень, який мав бути останнім пленарним у парламенті, завершився не крапкою, а трьома — народні обранці мало того, що завершили свою роботу достроково, та ще й без держбюджету на наступний рік і навіть без змін до виборчого закону. А наступне пленарне засідання має відбутися вже після президентських виборів — 19 січня.
Ідея раніше розійтися на новорічно-різдвяні канікули витала в думках депутатів уже давно, ще з початком президентської виборчої кампанії. Багато хто навіть на приховував, що це потрібно не для підготовки подарунків близьким до свят (що завжди встигнеться), а для пліднішої «роботи з виборцями» на благо свого кандидата. Аргумент був «залізний» — парламент перетвориться на передвиборну трибуну. Однак, незважаючи на всі пристрасті, які вирували під куполом на Грушевського ще з осені, народні обранці працювали за планом аж до останнього пленарного тижня. У сесійній залі прикрасили ялинки, в кулуарах торгували вишуканими подарунками. Втім, останнє коло марафонського забігу видалося для багатьох занадто довгим — і вже у вівторок із вуст депутата від «НУ—НС», вихідця з коаліції Юрія Бута пролунала пропозиція розійтися «по округах» і закрити Верховну Раду аж до президентських виборів. Спочатку ця пропозиція здалася одинокою, проект відповідної постанови не підтримали. Але парламент збурили. І вже наступного дня регіоналка Ірина Акімова закликала повернутися до постанови про зміну календарного плану й «припинити використання трибуни парламенту для ведення передвиборної боротьби». За що проголосували Партія регіонів, частина «НУ—НС», комуністи та литвинівці (саме їх голосів не вистачило під час першого голосування). Хоча чим заважали народним обранцям лише два дні роботи в пленарному режимі, які залишалося допрацювати в старому році, можна тільки здогадуватися. Адже самі кандидати в Президенти майже перестали з’являтися в сесійній залі з офіційним стартом виборчих перегонів, а вже давно вояжують регіонами. БЮТівці заявили, що біло-блакитні в такий спосіб намагалися уникнути прийняття поправок до виборчого закону (на яких так наполягали біло-сердечні), котрі мають на меті уникнути подвійного (а то й багатократного) голосування на кількох виборчих дільницях та інших імовірних фальсифікацій під час виборів. Натомість регіонали зметикували підколоти й своїх політичних опонентів: мовляв, у дочасних канікулах зацікавлені й вони — на католицьке Різдво в європейських країнах так багато принад...
Тим часом на позапарламентських фронтах також дув передвиборний вітер. Центрвиборчком після голосних волань про гроші на виборчу кампанію надвечір 24 грудня нарешті дочекався, що Державне казначейство відкрило асигнування для ЦВК на проведення виборів Президента України в сумі 191 млн. 200 тис. грн. Досі, за словами керівництва ЦВК, вибори було профінансовано лише на три відсотки від потреби.
Уряд із ніжністю білого тигра підніс солодку обіцянку ошуканим вкладникам ще одного проблемного банку — «Надра», де ще з лютого було введено тимчасову адміністрацію та заморожено депозити. Постановою Кабінету Міністрів депозити фізичних осіб із банку «Надра» (а це ні мало ні багато — 7,2 мільярда гривень) має бути переведено до вже рекапіталізованого державою і контрольованого урядом Родовід Банку. Урядовці пообіцяли, що повернення депозитів розпочнеться ще до нового року. Пропонується та ж сама процедура, як і з Укрпромбанком. Проте «зелене світло» черговому ходу конем прем’єра ще має дати Національний банк. А там сприйняли рішення уряду без жодного запалу — мовляв, тимчасова адміністрація Надра Банку вже й сама досягла домовленостей про реструктуризацію боргів із зовнішніми кредиторами та МВФ і до середини наступного року обіцяла самотужки розрахуватися із заборгованістю перед населенням. До того ж завмерли в черговому напруженні вкладники Укрпромбанку, котрі ще не змогли отримати свої депозити   — Нацбанк продовжив «депозитний мораторій» ще на три місяці, до 15 березня 2010 року. Тож чи не спричинить переведення до Родовід Банку ще майже 250 тисяч клієнтів банку «Надра» до чергового замороження депозитів, якими вкладники «Укрпрому» не можуть розпоряджатися вже майже рік?
Перед новорічними святами пенсіонери та бюджетники отримали свої «кровні» вчасно. Але розслаблятися перед телевізором із заливною рибою та олів’є зарано. Краще запастися сиром: судячи із заяви, яка пролунала нинішнього тижня, у державному кошторисі не лише з’явилися дірки, а й завелися миші. Український уряд досягнув домовленості з МВФ про використання резервів НБУ для покриття дефіциту держбюджету. Це означає, що для поточних соціальних виплат та на оплату російського газу може бути використано, в тому числі, й золотовалютний запас держави. З чим категорично не погодився чинний Президент, якому, за його словами, нічого не було відомо про ці домовленості.
...Але в українців, незважаючи на всі апокаліптичні прогнози, епідемії та карантини, як свого часу влучно зазначив літературний класик Остап Вишня, ментально закладено віру в краще та невмируще «якось воно буде»...