Крим

Чергові вибори до Верховної Ради Автономної Республіки Крим буде призначено на 30 травня 2010 року. Про це на прес-конференції заявив її голова Анатолій Гриценко. (Днями Конституційний Суд України прийняв рішення, згідно з яким кримський парламент сам призначить дату своїх виборів. Водночас призначення Верховною Радою України проведення чергових виборів у Верховну Раду Автономної Республіки Крим в 2010 році визнано неконституційним.)
Однак на сесії 23 грудня депутати так і не змогли проголосувати спеціальну постанову — пленарні засідання Верховної Ради Криму було зірвано.
За словами Анатолія Гриценка, рішення Конституційного Суду України підтвердило виключне право кримського парламенту призначати свої вибори й визначати дату їх проведення. «Тільки Верховна Рада Криму. І жоден інший орган в Україні не має права призначати дату проведення виборів», — сказав глава кримського парламенту. При цьому він відзначив, що формально на підставі рішення КСУ вибори кримського парламенту можна призначати на 2011 рік з урахуванням закону про вибори, за яким обирали депутатів нинішнього скликання зі строком повноважень 5 років. Однак, незважаючи на це, вибори планується провести все-таки в наступному році. «Ми не збираємося продовжувати собі повноваження до 2011 року, ми будемо проводити вибори до Верховної Ради АРК разом з виборами до місцевих рад 30 травня 2010 року», — запевнив журналістів А. Гриценко.