Комітет Верховної Ради з питань науки і освіти рекомендує парламенту розглянути в другому читанні та прийняти в цілому проект закону України про внесення змін до Закону України «Про вищу освіту» (щодо університетських клінік).
На засіданні комітету зазначалось, що «пріоритетним завданням у сфері інтеграції практичної охорони здоров’я та медичної науки і освіти є створення університетських клінік та клінічних лікарень, але сьогодні відсутнє єдине керівництво лікувальним, навчальним і науково-дослідним процесами, не розмежоване питання взаємної відповідальності за організацію лікувальної та навчальної роботи».
Законопроектом пропонується розмежувати поняття університетської клініки та клінічної бази установи медичної освіти (клінічної лікарні).
Клінічні бази установ медичної освіти (клінічні лікарні) та університетські клініки створюються з метою забезпечення якісного навчального процесу студентів, а також надання багатопрофільної висококваліфікованої медичної допомоги.
Університетські клініки — це структурні лікувально-навчально-наукові підрозділи ВНЗ або вищих навчальних закладів післядипломної освіти.
Народні депутати зазначили, що недоцільно надавати установам медичної освіти (клінічним лікарням) статус юридичної особи, оскільки це може ускладнити процес їх створення.
* * *
Члени комітету рекомендують Верховній Раді прийняти в цілому проект закону про внесення змін до Закону України «Про вищу освіту» (щодо питань студентського самоврядування).
На черговому засіданні зазначалося, що законопроект спрямований на розширення повноважень та функцій органів студентського самоврядування, встановлення квоти представництва студентів у колегіальних органах вищих навчальних закладів, уточнення питання щодо утворення та функціонування органів студентського самоврядування, конкретизацію сфер, форм та напрямів діяльності.
Проектом закону передбачено, що органи студентського самоврядування матимуть квоту в 10 відсотків у складі Вченої ради вузу. Також пропонується відрахування та поновлення на навчання студентів проводити виключно за погодженням із органами студентського самоврядування.
Народні депутати підкреслили актуальність зазначеного законопроекту, оскільки він визначає основні засади державного захисту прав студентів і аспірантів.
* * *
Комітет ухвалив рекомендації «круглого столу» на тему: «Мистецька освіта в правовому полі: стан, проблеми, шляхи вирішення», який відбувся на базі Мистецького інституту художнього моделювання та дизайну імені Сальвадора Далі.
У документі йдеться про необхідність законодавчого та нормативно-правового врегулювання питання визначення структури вищої мистецької освіти, організації навчального процесу у вищих навчальних закладах мистецького профілю, критеріїв відповідності кадрового забезпечення мистецьких напрямів (спеціальностей) ліцензійним і акредитаційним вимогам.
Народні депутати звертають увагу на доцільності збереження підпорядкованості вищих мистецьких навчальних закладів Міністерству культури і туризму України, оскільки їх передача до відання Міністерства освіти і науки призведе до розриву налагоджених зв’язків мистецької освіти з галуззю.
Члени комітету пропонують внести зміни до Ліцензійних умов надання освітніх послуг у сфері вищої освіти, які б прирівняли науково-педагогічних працівників, що мають почесні звання «Народного артиста України», «Народного художника України», «Народного архітектора України», «Заслуженого діяча мистецтв України», до докторів наук та професорів, а звання «Заслуженого артиста України», «Заслуженого художника України», «Заслуженого архітектора України», «Заслуженого працівника культури України» — до кандидатів наук і доцентів.
Рекомендації містять положення щодо розробки спільних підходів до створення галузевих стандартів, затвердження переліку напрямів підготовки магістрів мистецького профілю.