Три тижні довелося чекати підписання державного акта на право постійного користування земельною ділянкою площею шість гектарів для розташування тимчасового полігона твердих побутових відходів поблизу села Миролюбівки під Тернополем. Видачу акта, важливого для життєдіяльності обласного центру з населенням понад 230 тисяч чоловік, штучно затягували. Подіяло на чиновників лише попередження про перекриття доріг, а також звернення голови облдержадміністрації Юрія Чижмаря до глави уряду Юлії Тимошенко під час її перебування в Тернополі минулого понеділка. Втрачено дорогоцінний час, ділянка вкрита снігом, що не сприяє виконанню земляних робіт.

Нині під будинками знову переповнені контейнери зі сміттям. Час від часу його кудись вивозять. Кажуть, на паспортизовані звалища, хоча їх в області лише декілька і вони малопотужні. Влітку, коли з Тернополя не вивозили відходи впродовж двох місяців, величезні купи виростали як у межах міста, так і в навколишніх лісосмугах. Швидше за все, коли навесні зійде сніг, їх можна буде побачити знову. Подекуди двірники спалюють все, що горить, просто у дворах. Проблема утилізації відходів, яка вже обросла «бородою», переходить у новий рік. А все тому, що її вкрай заполітизували. Хоч як дивно, але деякі політичні сили намагаються заробити дивіденди навіть на смітті.

Восени голові облдержадміністрації Юрію Чижмарю вдалося домовитися з мешканцями села Малашівці щодо розблокування в’їзду на сміттєзвалище, яке офіційно вважається закритим дванадцять років тому. Було укладено меморандум про зобов’язання влади і громади. Сміття з міста почали вивозити. Але недовго. Коли на останній сесії обласної ради Юрію Чижмарю депутати висловили недовіру нібито через неналежне виконання рішень попередніх сесій щодо вирішення тієї само сміттєвої проблеми, громада Малашівців остаточно зневірилась у діях влади і знову перекрила в’їзд на сміттєзвалище. Людей можна зрозуміти: єдиному керівникові, якому вони повірили, депутати висловили недовіру. Хоч тут також не так все однозначно: фракції «Єдиного центру», Блоку Литвина, УНП і «Нашої України» запевнили, що не голосували за висловлення недовіри Юрію Чижмарю. Фракції «Свобода», хоч вона є найбільшою, не вистачило б голосів, щоб провести таке рішення. Але голосування було таємним, тому важко щось довести.

Протистояння між двома гілками влади, яке дещо затихло після позачергових виборів до обласної ради, розгоряється з новою силою. І проблема відходів — один з її аргументів. Ось такий момент. Голова облдержадміністрації Юрій Чижмарь і міський голова Тернополя Роман Заставний домовляються з урядом про передачу лінії з утилізації відходів, яку нібито замовляли для Борисполя, потім її передали Івано-Франківську, там нею чомусь не скористалися, і тепер уряд обіцяє подарувати її Тернополю. А ось кошти на встановлення лінії треба знайти на місці, а це приблизно два мільйони гривень. Тим часом обласна рада ще влітку замовила сміттєпереробну лінію на Львівщині. Вона хоч і менш потужна, але нібито сучасніша. Коштує два мільйони гривень, які обласна рада зобов’язала перерахувати облдержадміністрацію. Тим часом рішенням сесії міської ради створено комунальне підприємство «Екоресурси» для обслуговування сміттєпереробної лінії. Тільки якої саме? Не можна не погодитися з Юрієм Чижмарем, коли він каже, що така глобальна проблема мала б об’єднати владу. Наразі вона роз’єднує.

А епідеміологи наполягають: проблему з вивезенням твердих побутових відходів треба вирішувати негайно. Ситуація небезпечна і може призвести до поширення інфекційних захворювань. Міська надзвичайна протиепідемічна комісія доручила управлінню ЖКГ та екології міської ради вирішити питання про виділення ділянки для тимчасового зберігання сміття, встановити додаткові контейнери, закупити великі мішки, в які працівники ЖЕКів мають фасувати відходи. Звісно, що ці напівзаходи не розв’язують проблеми. Вона переходить у новий рік.

 

Тернопільська область.