До лазні для друзів наших менших, яку організував у Вінниці підприємець Руслан Ящук, напередодні новорічного свята шикувалися черги. Квиток у лазню для чотириногого друга коштує 80 гривень.
— Кого найчастіше миємо? — перепитує пан Руслан. — Собак, звичайно. Котів можна і вдома у ванні скупати, а з собаками складніше. Можемо навіть тигра поніжити під струменями гарячої води.
Лазня у пана Ящука пересувна. Він обладнав її в мікроавтобусі. Ідею запозичив за кордоном. Побачив сюжет на одному з зарубіжних каналів і... задумався. Підприємець має станцію технічного обслуговування вантажних автомобілів. Зараз роботи стало менше. Відповідно, впали заробітки. Кредит все одно треба повертати. Ось і ризикнув узятися за зовсім незвичну для нас справу.
— Навіть уявити не міг, наскільки піде такий бізнес, — каже співрозмовник. — Не без побоювання витрачав гроші, щоб придбати спеціальну ванну. Купував її за кордоном. У нас таких нема. Там же закупив весь набір мийних засобів — від шампунів до парфумів. Саме так — парфумів. Їх використання передбачено банним комплексом. Встановив пристрої для підігріву води і подачі її під тиском.
Собачі банщики працюють за викликом. Мікроавтобус під’їздить за вказаною адресою. Господар приводить собаку в наморднику. Це одна з обов’язкових вимог. Однак уже після перших днів роботи пан Руслан зрозумів, що собаки у ванні можна не боятися. «Навіть чотириногі агресивних порід під струменями гарячої води настільки розслабляються, що стають схожі на маленьких котенят, — каже пан Руслан. — Сумирно поводяться, коли чистимо вуха. А ось стригти кігті — це їм не подобається. Просимо господарів, щоб допомагали. Всі названі процедури входять у комплекс, вартість якого становить 80 гривень». Закінчується процедура миття, яка триває приблизно півгодини, тим, що чотирилапих друзів пригощають кормом.
Підприємець планує надалі переобладнати ще два мікроавтобуси під собачу лазню. Щоб працювати в інших містах. Для Вінниці поки що вистачає нині діючої. Перед святами не знають спочинку. В інші дні навідуються здебільшого постійні клієнти. «Я раджу мити собак раз на місяць, — каже пан Руслан. — Однак деякі господарі роблять це по два, а то й утричі. Мабуть, їх дуже просять про це їхні чотириногі друзі», — усміхається власник собачої лазні.
 
Вінниця.
Мал. Олексія КУСТОВСЬКОГО.