Заступник Голови Верховної Ради України Микола Томенко прокоментував останні події в сесійній залі, зокрема, прийняття постанови, згідно з якою Верховна Рада не працює у пленарному режимі 24 та 25 грудня. 
Він пояснив, що з 1 січня 2010 року мали набути чинності закони України «Про засади запобігання та протидії корупції», «Про відповідальність юридичних осіб за вчинення корупційних правопорушень», «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо відповідальності за корупційні правопорушення» і відповідно втратити чинність нині діючий Закон України «Про боротьбу з корупцією».
Водночас 23 грудня 2009 року Верховна Рада України ухвалила за основу та в цілому проект закону про внесення змін до деяких законів України щодо запобігання та протидії корупції, передбачивши відкладення вступу в дію трьох вищеназваних антикорупційних законів до 1 квітня 2010 року. «На жаль, рішення, за яке проголосували Партія регіонів, блок Литвина та значна частина «НУ—НС», призвело до того, що на три місяці боротьба з корупцією відкладається», — наголосив заступник глави парламенту.
Микола Томенко розповів, що в результаті з 1 січня не наберуть чинності такі норми: обмеження щодо роботи «близьких осіб»; обмеження щодо отримання подарунків; запровадження спеціальної перевірки осіб, які претендують на зайняття посад, пов’язаних із виконанням функцій держави або органів місцевого самоврядування; розширення кола посадових осіб, до яких застосовуються засоби фінансового контролю, такі, як обов’язкове щорічне декларування майна, доходів та витрат, завчасне повідомлення про намір відкрити рахунок у закордонному банку; запровадження антикорупційної експертизи проектів нормативно-правових актів; запровадження відповідальності юридичних осіб за вчинення корупційних дій та системи відповідних стягнень; запровадження більш жорстких кримінальних та адміністративних стягнень за корупційні дії посадових осіб тощо.
***
Учора, з нагоди 30-ї річниці введення радянський військ в Афганістан, заступник Голови Верховної Ради України Микола Томенко, як колишній афганець, відвідав госпіталь для воїнів-інтернаціоналістів «Лісова поляна», який розташовується у Пущі-Водиці.
Під час зустрічі з колективом госпіталю Микола Томенко сказав: «Сьогодні необхідно зупинити спроби використання афганців у політичних інтересах на користь тієї чи іншої партії і подумати про те, як організувати гідне лікування людей, що служили в Афганістані, забезпечити реалізацію їхніх соціальних гарантій та створити нормальні умови для реалізації їхнього потенціалу в умовах сучасної України».
Заступник глави парламенту, який уже не перший рік опікується госпіталем для афганців, передав до нього спортивне обладнання та подарунки для тих, хто нині перебуває в госпіталі на оздоровленні. Також Микола Томенко обговорив з головним лікарем закладу Володимиром Неродою можливість забезпечення сучасним медичним обладнанням лікувальної бази єдиного в своєму роді госпіталю.
Говорячи про участь радянських військ у військових діях в Афганістані, М. Томенко наголосив: «Війна в Афганістані — злочин керівництва Компартії і водночас героїзм молодих людей, що захистили себе і виконали свій солдатський обов’язок».
Прес-служба М. Томенка.