Учора Голова Верховної Ради України Володимир Литвин відвідав Хмельницький інститут соціальних технологій, який є структурним підрозділом Відкритого міжнародного університету розвитку людини «Україна». 

 

Цей вищий навчальний заклад, який не має аналогів в Україні, втілює в нашій державі нову модель демократичних стандартів стосовно реалізації права людини на освіту. На сьогодні в університеті «Україна» (включаючи 23 регіональні представництва по всій країні) навчаються близько 16 тисяч студентів. Про це «Голосу України» повідомили в прес-службі Верховної Ради.

В основу створення університету покладено принцип: не студент іде до вузу, а вуз приходить до студента — у кожен регіон країни, а в перспективі розвитку дистанційної форми навчання — у кожен дім. Це дає можливість навчатися інвалідам і студентам.

«В Україні майже 3 млн. інвалідів на 46 млн. населення, — зауважив Володимир Литвин під час відвідування навчального закладу. — Всі законодавчі акти, необхідні для захисту та забезпечення потреб людей з обмеженими можливостями, прийнято. Але, як правило, вони погано виконуються». Втім, на думку керівника українського парламенту, питання не лише в тому, щоб забезпечити матеріальну підтримку людей, що потребують особливої уваги. Питання, вважає він, лежить в іншій площині — в моральній.

«Ми маємо зробити все, щоб ці люди почувалися не зайвими, не викинутими з суспільства. І те, що робиться в університеті «Україна», заслуговує на велику повагу та всіляку підтримку», — переконаний Володимир Михайлович.

За його словами, сьогодні в Хмельницькому інституті соціальних технологій навчаються майже 90 осіб, які мають особливі потреби, «і вони такі самі люди, як і всі ми, у них таке саме серце, такий же розум, такі ж думки і прагнення жити щасливими». Володимир Литвин висловився за розробку та реалізацію спеціальних програм для того, щоб люди з особливими потребами мали можливість не лише отримувати відповідні знання, а й реалізувати себе у професії та суспільному житті.