Голова Комітету Верховної Ради з питань промислової та регуляторної політики і підприємництва Наталія Королевська презентувала концепцію програми «Нового Донбасу». Про це «Голосу України» повідомили в прес-службі депутата.

«Навколо програми «Новий Донбас» формується народний рух ініціативних мешканців Луганської та Донецької областей, які хочуть відродити регіон і вивести його з розряду «депресивних територій», — зазначила Наталія Королевська. — Програма писалася не політиками — вона писалася молодими, незаангажованими людьми, представниками різних професій. Вона не має політичного забарвлення. Наша мета — реформувати застарілу за 18 років економічну і соціальну систему, використовувати колосальний потенціал — як людський, так і природний, — що є на Донбасі».
За словами народного депутата, ситуація в регіоні з кожним роком погіршується. І якщо порівняти показники 2008 року з 1970-м, то видобуток вугілля в регіоні скоротився на 138 млн. тонн, виробництво в металургії — з 15,5 млн. тонн до 11,4 млн. тонн. Крім того, показники смертності в регіоні значно більші, ніж загалом по Україні, а народжуваність — нижче за середню по країні. У 2009 році в Донбасі працює на 43 школи менше, ніж у дореволюційному 1914-му.
Активісти переконані, що найближчим часом треба ефективніше вирішувати проблеми енергозбереження, реструктуризації вугільної промисловості, якості води, реформування ЖКГ, сільського господарства, соціального забезпечення тощо.
«Новий Донбас» — це можливість сформувати нову політичну еліту в регіоні, з якою регіон одержить шанс на розвиток», — наголосила Наталія Королевська.
У презентації концепції програми «Новий Донбас» узяли участь (зліва направо) Олександр Холопов (активіст народної ініціативи «Новий Донбас»), народний депутат України Наталя Королевська (голова Комітету Верховної Ради України з питань промислової і регуляторної політики та підприємництва), Артем Саліхов (активіст народної ініціативи «Новий Донбас»).
Фото Анастасії СИРОТКІНОЇ.