Заснований він як філія Центрального міжвідомчого інституту підвищення кваліфікації керівних працівників і спеціалістів будівництва при Московському інженерно-будівельному інституті.

МІУ готує бакалаврів і спеціалістів, а також здійснює перепідготовку та підвищення кваліфікації фахівців економіки та підприємництва, менеджменту, права.

У різні часи закладом керували Віктор Баранніков, Анатолій Музика, Анатолій Кредісов. Нині його очолює обрана колективом Ольга Олійник, автор понад 300 наукових праць, серед яких підручники нового покоління з української мови, документознавства, права, риторики.

— Стержнем у підході до навчально-виховного процесу, — зазначає ректор, — є становлення системи підготовки кадрів зі стратегічного управління. Не секрет, що значній частині професіоналів бракує знань та досвіду управління в умовах ринкової економіки, проведення політичного аналізу, вироблення професійних рішень, уміння мислити на перспективу.

За 30 років зроблено і пережито багато, стверджують ветерани ВНЗ професори  М. Алекберов, Ю. Осачий, Д. Ведмецький; співробітники І. Усачов, В. Лозинський, М. Темченко.

— Ми завжди приділяли багато уваги роботі зі студентами, залучаючи їх до наукової роботи, пробуджуючи хист до лідерства, громадсько-політичної діяльності, — каже професор В. Ракша, який працює в інституті 20 років. Професор А. Рябець 15 років очолює кафедру економіки і за цей час багатьом освітив шлях у науку.

Цікавим є досвід роботи закладу з державними та правоохоронними структурами. Наші випускники посіли місця в управлінських структурах регіонів, столиці. Підписані угоди про бази практики та працевлаштування належно виконуються. Небагато студентів можуть похвалитися тим, що мали можливість пройти стажування і згодом працювати в райдержадміністраціях, судах, податкових інспекціях та інших установах.

Надія МИКИТАСЬ,кандидат філологічних наук.