Антикорупційні закони, прийняті парламентом в червні цього року, наберуть чинності не з 1 січня, а з 1 квітня 2010 року. За таке рішення 23 грудня проголосували 241 народний депутат.
Нагадаємо, в червні парламент прийняв пакет антикорупційних законів — «Про засади запобігання та протидії корупції», «Про відповідальність юридичних осіб за вчинення корупційних правопорушень» і «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо відповідальності за корупційні правопорушення». Спочатку передбачалося, що вони набудуть чинності 1 січня 2010 року. За ініціативою деяких народних депутатів набрання ними чинності відстрочено, оскільки у цих законах, на думку народних депутатів, є норми, які суперечать Конституції.
У зв’язку з цим Міністерство юстиції рекомендуватиме Президенту України застосувати право вето до Закону України «Про внесення змін до деяких законів України щодо запобігання та протидії корупції», ухваленого Верховною Радою 23 грудня 2009 року.
Як відомо, Міністерство юстиції раніше заявляло про недоцільність пролонгації строку введення в дію антикорупційного пакета законів з огляду на міжнародні зобов’язання Україні та наявну ситуацію з поширенням корупції в державі.
Беручи до уваги те, що нові антикорупційні закони було внесено до парламенту як законодавчі ініціативи Президента України, Міністерство юстиції має підстави сподіватися на підтримку своєї позиції з боку глави держави, а також на те, що з 1 січня 2010 року Україна житиме за новими антикорупційними правилами.