Передноворічний продуктовий ажіотаж стартував. І поки громадяни тільки думають, чого б такого смачненького їм купити до новорічного столу, продавці вирішили зіграти на випередження і підняттям цін обмежили наші кулінарні мрії.
Кореспонденти «Голосу України» вирішили дізнатися нові ціни на продукти. Спочатку вирушили до продуктової крамниці. Зупинка номер один — фрукти. Невід’ємний символ Нового року — мандарини іспанського походження — коштують від 17 гривень за кг, фрукти-«грузини» дешевше — 11 гривень. «Усе не так уже й страшно», — подумали ми й вирушили далі до сиру. Й тут нам довелося затриматися. Вартість сирів починається з 53 гривень, а той, котрий буквально кілька днів тому ми купували за 43 гривні, тепер перевалив за 56.
— Це мені здається або щось із цінами трапилося? — у напівшоковому стані запитую в молоденьких продавщиць.
— На жаль, не здається, — з розумінням відповідають ті. — Й це не тільки на ваш сир — на все ціна зросла. Ми самі думали, що перед Новим роком розпочнуться акції, знижки, та де там. Ще думала вчора «Королівського» купити, а зараз за такою ціною не знаю, чи хочу я його взагалі.
М’ясний відділ теж здивував. У середньому ціни там піднялися на 10 гривень. Щоправда, був і акційний товар — свинячий биток за 40 гривень, замість 55, за кг.
«З такими цінами люди знову почнуть м’ясо на ринку купувати», — стверджує киянка Дарина. От тільки ринки теж треба вміти вибрати. На оптовому привокзальному ринку сире м’ясо продають бабці, як то кажуть, просто на асфальті. Ціни тут на рівні доноворічних магазинних. От, щоправда, зовнішній вигляд — не дуже. Є тут і ковбаси. Вартість — 18—20 гривень за палку (в середньому півкілограма), або від 40 гривень за кілограм. Ціни, кажуть, піднялися, але наскільки — секрет. От, правда, хто виробник цих «делікатесів», продавці й самі не знають: «Приватник якийсь. Нормальні ковбаси, звичайні». Приводу не вірити їм немає, але й бажання перевіряти — теж.
Найкраще про підвищення цін нам розповіли на ринку, де помідори 120 гривень за кг, домашня ковбаса — 160, іспанські мандарини — 40 гривень, а грузинські — 20. Йдеться про Бессарабський ринок. Вартість свинячого битка тут — 70 гривень. Але продавці наполегливо рекомендують купувати вже сьогодні:
— Ціни зростають із кожним днем. Швидше за все, з понеділка биток уже буде майже сотню коштувати. І це не тільки на нашому ринку. Скрізь ціни злетять. А чого ви чекаєте? Дешевше не буде, це точно.
Фото Сергія КОВАЛЬЧУКА.
У нашого споживача поняття «м’ясо» і «свята» пов’язані
Чи були економічні підстави для передноворічного здорожчання продуктів харчування в Україні? На це питання ми попросили відповісти експерта Міжнародного центру перспективних досліджень Олександра Жолудя.
— Перед Новим роком ціни в Україні зростають передовсім через ажіотажний попит на певні продукти. Річ у тім, що економічні підстави — це не лише питання витратної частини (собівартості продукції, логістики, витрат на паливо і так далі), а й питання попиту, — каже експерт. — Держава контролює тільки ціни на соціальні товари: хліб, молоко, олію тощо. Але ж на ці продукти перед святами ціни не надто виросли. В Україні завжди спостерігається сезонне коливання цін на овочі та деякі інші продукти, як-от молоко, які взимку традиційно дорожчають. А коли здорожчало молоко, то автоматично має здорожчати сир, який з нього виготовляють. Щоправда, тверді сири піднялися в ціні набагато більше, ніж сировина, з якої їх виготовляють.
А от зростання в ціні м’ясопродуктів пояснюється переважно зростанням попиту. Доходи чималої частини співвітчизників не дають змоги включати цей продукт у свій щоденний раціон, тож у свідомості нашого споживача поняття «м’ясо» і «свята» пов’язані. Цим абсолютно законно користуються власники торговельних мереж, які отримують чималі прибутки на передноворічній торгівлі.
Ганна ЛУКАНСЬКА.