— Бюджет, прийнятий до виборів, був би кращий, ніж той, що ми приймемо після виборів, — зазначив керівник парламенту Володимир Литвин під час зустрічі з колективом Вінницького науково-виробничого об’єднання «Геосистема» (на знімку). — Бо потім спишуть усе на те, що країна в катастрофі. Сьогодні ніхто не хоче сказати правду про те, що вже настала катастрофічна ситуація. Якби документ прийняли і затвердили, було б видно, як уряд виконує обіцянки перед людьми. Найперше в питанні забезпечення виплат, передбачених соціальними програмами. Тепер, як-то кажуть, дай Боже, щоб фінансування здійснювалося за відомою формулою одна дванадцята. А це непросто, бо з першого січня має збільшитися мінімальна зарплата і пенсія.
За прогнозом Голови ВР Володимира Литвина, бюджет країни на 2010 рік може бути прийнято не раніше як наприкінці березня наступного року. Та й то якщо вибори пройдуть без непередбачуваних наслідків.
— Прикро говорити, але всі мої наполягання на необхідності прийняття фінансового документа не дали результатів, — констатував Володимир Литвин. — Заручниками великої гризні, на жаль, знову стали люди. Нема головного — того, що потрібно людям. Тому я й кажу, що відсутність головного фінансового документа — це вирок усій владі.
Натомість на місцях маємо зразки ефективного пошуку шляхів із складних ситуацій. За словами Володимира Литвина, таким прикладом є робота колективу Вінницького науково-виробничого підприємства «Геосистема». Парадоксально: державне підприємство не має жодного замовлення від держави. Незважаючи на це, самотужки бореться за виживання. Його продукція — обладнання та програмне забезпечення фотограметричних систем — знана у 53 країнах світу. Колектив також працює з обласним управлінням земельних ресурсів — здійснює аерозйомку земельних ділянок. Це дешевше й ефективніше, ніж ходити з метрівкою по полях чи виставляти теодоліти.
— Чому б урядові не профінансувати виконання цих робіт? — зазначив у розмові з журналістами Володимир Литвин. — Адже така зйомка місцевості, як мені пояснили фахівці, здійснюється з точністю до десяти сантиметрів. Це значить, що можна убезпечити власників земельних ділянок від конфліктів. Бо ж, як відомо, споконвіку ніхто не поступався навіть клаптиком межі. Я не знаю ефективнішого методу для виготовлення карт земельних ділянок.
Підприємство «Геосистема» має низку власних розробок, які використовуються в інших країнах світу. Про це свідчать нагороди з кількох зарубіжних країн. Але вони мало затребувані в нашій державі. Тільки 12 відсотків продукції «Геосистеми» беруть вітчизняні споживачі.
— Не про занепад науки треба говорити, а про її незатребуваність, — наголосив Володимир Литвин, відповідаючи на запитання, чому наша наука в занепаді. — Ми зберегли прекрасний науковий потенціал. Наші вчені мають розробки світового зразка. Але, повторюю, вони незатребувані у своїй країні.
На думку Голови Верховної Ради, зараз підвищується інтерес до науки. «Я роблю такий висновок із того, що збільшився конкурс в аспірантуру, а це значить, що молоді вчені виявляють бажання далі рухати вітчизняну науку».
Підтримки потребують також представники медицини і вчителі. Саме тому глава парламенту вкотре наголошує на необхідності надати даній категорії фахівців статус державних службовців. Ці люди працюють на державу, точніше, виконують важливе державне замовлення. Від них дуже багато залежить, якою наша країна буде в майбутньому.
Голова ВР мав зустріч з мешканцями обласного центру. Вона відбулася в спортивному комплексі «Маяк». Надзвичайно щирою виявилася розмова гостя з ветеранами, колишніми фронтовиками. Керівник парламенту провів прес-конференцію для редакторів районних газет регіону, виступив на обласному радіо та телебаченні.
Вінницька область.
Фото автора.