Ні для кого не секрет, що нинішня непроста соціально-економічна ситуація боляче вдарила по підприємствах будівельної галузі. Багато хто не втримався на ринку і змушений був згорнути виробництво. Тим часом Холдингова компанія «Київміськ-буд» встояла й далі залишається на плаву. Та найголовніше — вона не втратила довіри до своєї діяльності з боку інвесторів, а це, в свою чергу, дає можливість розвиватися, а киянам вчасно вселятися в свої омріяні квадратні метри. Нещодавно керівники холдингу провели День відчинених дверей на кількох новозбудованих будинках холдингу — на масивах Осокорки Північні, Позняки та Троєщина. Бутафорного лицедійства не було — просто зустрілися собі будівельники зі своїми інвесторами, хіба що в присутності преси. Продемонстрували свою роботу, поділилися планами й проблемами...
«Хоч як було складно, багато наших забудовників призупинили будівництво, дехто взагалі зійшов з дистанції... А ми можемо чесно дивитися людям в вічі. Ми своє зробили, тому й маємо моральне право говорити про плани і перспективу», — сказав президент ХК «Київміськбуд» Петро Шилюк й запросив на «оглядини»...
Перша наша зупинка біля будинку по вулиці Єлизавети Чавдар, 3, на Осокорках. Тут уже все готове до заселення. Підключено комунікації, тепло- та електропостачання. Будинок уже прийняла комісія. Тепер мешканцям залишилося укласти угоду з житлово-комунальною організацією на обслуговування помешкання. До речі, це вже десятий будинок на цьому житловому масиві, що його здає в експлуатацію одна з підрядних організацій «Київміськбуду».
— На черзі ще один, — каже Олександр Пилипенко, керівник ВАТ «Завод залізобетонних конструкцій ім. С. Ковальської». Саме його організація була підрядчиком на даному будинку.
Олександр Сергійович запевняє, що немає різниці, у кризовий рік будувати чи не в кризовий.
— Інша річ, що обсяги нині трохи впали. А це — незабезпеченість наших працівників роботою, а для інвесторів зменшені можливості для купівлі. Для країни так само це проблема, адже зменшуються і відрахування до бюджету. Тому ми змушені на початковій стадії покладатися на власні кошти, а вже коли виходимо з нуля, люди починають приглядатися, і коли бачать, що цей будинок не стане якимсь там черговим еліта-центром, тоді й роблять свої внески.
Що стосується матеріалів, з яких будує «Київміськбуд», то Олександр Сергійович підтвердив, що на 95 відсотків це наш вітчизняний продукт.
До речі, тут же під час відчинених дверей були представлені й виробники продукції, яка застосовуються у проектах «Київмісьбуду». Для мене, приміром, було приємною несподіванкою, що в системі гарячого водопостачання для захисту труб від корозії кожний будинок тут оснащують розробленою науковцями столичного університету «КПІ» установкою «Щит».
За словами президента холдингу Петра Шилюка (на знімку), «Київміськбуд» її використовує вже п’ятий рік. Петро Степанович, перш ніж піти на зустріч з інвесторами, з цікавістю оглянув й інші пропозиції та новинки, представлені виробниками. Загалом у холдингу намагаються весь час іти в ногу з життям — щойно з’являється щось новеньке в технологіях, його одразу ж беруть на озброєння. І це при тому, що нині всі тільки й говорять про кризу.
— Насправді ж ми до неї добре підготувалися, у нас була задільна програма. Маємо проекти, є земля. І як тільки буде можливість, ми одразу ж зможемо наростити свої обсяги. А для цього, — каже Петро Степанович, — було б дуже доречним ухвалення закону про будівництво доступного житла.
— Це була б колосальна допомога будівельній галузі. А ще хотів би, щоб нарешті закінчилася робота над законом про реконструкцію так званих хрущовок. Закон дуже потребує вдосконалення. Нині, приміром, якщо є хоч одна людина, яка проти відселення, будинок узагалі не можна ставити на реконструкцію. А це неправильно, так ми взагалі завалимо житлову програму. До речі, в Москві ця програма уже на завершальній стадії. Бо там вчасно зрозуміли, що це нагальна проблема, без якої великим містам, а надто столиці, просто не вижити. Адже незабудованих територій стає дедалі менше, тож єдиний вихід — уже сьогодні, під час кризового затишшя, розпочати її розробку. А там диви криза закінчиться, а на підході й нові проекти.
Не діє, за словами Петра Шилюка, і програма соціального житла. Тому будівельники нині спираються лише на інвесторів.
— А це неправильно, — зазначає Петро Степанович. — Бо, на жаль, не кожний працюючий у змозі придбати квартиру власним коштом. Тому держава має подбати про інші напрямки забезпечення житлом. У свою чергу це дало б поштовх не лише будівельникам, а й галузям, які тісно з ними співпрацюють. Одне слово, треба мати хоч б два—три напрямки, — резюмує П. Шилюк.
Вдалося того дня поспілкуватися і з самими інвесторами. Розмовляю з Миколою Івановичем. Він придбав тут однокімнатну квартиру загальною площею 45 метрів. Роботою будівельників задоволений. Каже, вікнами його помешкання виходить на розташовані зовсім поруч з масивом дачі, тож йому, як вихідцю із села, таке споглядання буде приємним.
— Буду і в місті, і на природі водночас, — жартує щасливий господар придбаної квартири.
Загалом же на Осокорках його все влаштовує, єдине — що хотілося б більше зелені, а ще — щоб будівельники не забували про школи, садочки, стадіони й дитячі майданчики.
Насправді ж це так і є. Нинішні споруди «Київмісьбуду» — це цілі автономні мікрорайони з усім комплексом обслуговування: школами, дитсадками, стадіонами, наземними й підземними стоянками та паркінгами.
Ми ж тим часом вирушаємо на Позняки на вулицю Урлівську, 36. Там також готовий до здачі будинок. Зовсім неподалік будівельники показують ще одне своє дітище — підземно-наземну автостоянку. Вона вражає своїми масштабами, та вони й не приховують, що це поки що єдина в Києві за площею така будівля. Автостоянка оснащена всіма засобами протипожежної сигналізації, водяного пожежогасіння, автоматикою димовидалення тощо. Експериментальна автостоянка розташована над діючою мережею метрополітену. Тож перед початком будівництва спочатку тут закріпили тунелі метро, провели й інші роботи, щоб люди почувалися в безпеці — і на стоянці, і в метро.
Не менш вражаючі масштаби будівництва холдингу і на масиві Троєщина. До передачі інвесторам готуються одразу кілька будинків. Одне слово, новий рік тут зустрічають, як і годиться, з подарунками.
— Ми розуміємо, що ситуація вже незабаром вирівняється і обсяги виробництва доведеться нарощувати, — підбиває підсумки Петро Шилюк. — Тому всі наші підрядні організації стараються триматися купи і діяти злагоджено та чітко. А така чітка робота не може бути не поміченою. Тому люди нам довіряють, а ми, в свою чергу, просто зобов’язані їх не підвести.
Усього за підсумками 2009 року Холдингова компанія «Київміськбуд» планує ввести в експлуатацію 250 тисяч квадратних метрів житла.
Фото прес-служби «Київміськбуду».