Якби чиновники не крали, держава була б золотою, а люди купалися в розкошах, як арабські шейхи.
Депутати Чернівецької районної ради Вінницької області запропонували районному відділу освіти провести конкурс серед старшокласників на тему: «Якби сільським головою був я...»
— У кожній роботі потрібен свіжий струмінь, нова думка, цікава ідея, — каже заступник голови Чернівецької райради Василь Мельничук. — Дітям притаманні такі речі. Тому й вирішили послухати їхні пропозиції. Нітрохи не розчарувалися в цьому.
«Від Києва до наших Чернівців всі скаржаться на те, що нема грошей, — пише один із старшокласників, — тому такі малі пенсії, не будуються дороги, їздимо у старому транспорті, одне слово, біда, та й годі — немічні і злиденні. Але це не так. Якби чиновники менше крали, наша держава була б золотою, а люди купалися б в розкошах, як арабські шейхи».
«Якби сільським головою був я, найбільше піклувався б про немічних людей, — читаємо в іншому творі. — Навіть якби не мав грошей, вони б мені вибачили. Бо їм не гроші потрібні в першу чергу. Найбільше радіють спілкуванню. За це вдячні кожному, хто заходить до їхньої хати».
Учні радили депутатам подбати насамперед про умови життя людей у сільських населених пунктах. Щоб була дорога, курсував автобус, працювали лазня й інші об’єкти сфери послуг. Найбільше дітки не хочуть, щоб батьки їздили на заробітки. «Як нема дома тата, мені страшно лягати спати», — дівчинка пише, що приблизно такі самі думки у кожного з її ровесників, чиї батьки змушені залишати сім’ї й їхати у світи, щоб заробити грошей. «Бабуся каже, що раніше в селі усім-усім вистачало роботи, а чому не зробити, щоб так само було нині?» — доповнює ровесницю ще один учасник конкурсу.
Переможницею стала одинадцятикласниця з райцентру Марина Кушнір. У її роботі є те, про що не написав жоден інший учасник конкурсу. Дівчинка підказала депутатам, за рахунок чого можна наповнити бюджет району. Мабуть, не раз чула в сім’ї розмови з цього приводу. Адже мати Марини — Валентина Кушнір працює селищним головою Чернівців.