Майже рік тому указом Президента України «Про розширення мережі територій національних природних парків та інших природно-заповідних об’єктів» на території Львівської області було передбачено створення національного природного парку «Пам’ятка Пеняцька». Не суперечила цьому указові й регіональна програма розвитку заповідної справи у Львівській області до 2020 року. Запроектований парк мав охопити частково територію Бродівського, Золочівського та Буського районів області. Однак самі громади цих районів довший час опиралися рішенню, побоюючись, що із створенням парку люди не зможуть там збирати гриби та ягоди й просто безкоштовно перебувати. Мали сумніви й депутати. Та після досить тривалих дебатів Львівська облрада нарешті прийняла рішення.
Територія, яка входитиме до складу парку, належить в Україні до найцінніших у природничому та культурно-історичному аспектах. У фізико-географічному аспекті — це територія Гологір та Вороняків. Саме тут сформувалися унікальні осередки рослинних угруповань, а також букові лісостани, що ростуть на північно-східній межі ареалу й становлять особливу цінність у загальноєвропейському масштабі. Бере тут початок і річка Західний Буг, що має міждержавне значення.
Завідувач кафедри екології Національного лісотехнічного університету Л. Копій підкреслив, що створення парку дасть змогу зберегти 1600 видів рослин, які перебувають під загрозою зникнення або є в одиничних екземплярах. Серед переваг, які назвав науковець, і збереження в чистоті води, землі, тваринного світу, розвиток інфраструктури та туризму. До того ж статус національного природного парку дає можливість фінансування за рахунок грантів європейських країн.
 
Львівська область.