Новий рік після важких трудових буднів для мене зазвичай настає раптово. За кілька годин до бою курантів я ще бігаю містом у пошуках ялинки й подарунків. Цього разу вирішила підготуватися до свята мимохідь. Поспішаючи забрати сина із занять у музичній школі, наштовхнулася на ялинковий базар. За свіжотесаним парканом чекали своєї долі ялинки і сосни. Продавців не було. Мабуть, торгівлю вирішили розпочати зранку. Через дорогу, біля великого супермаркету електротехніки, розташувалися конкуренти. У них, схоже, реалізація хвойних дерев налаштована з розумом. На передньому фланзі — зразки: ялина, сосна, ялиця. Товар обнесено ґратчастим забором, на ньому висить аркуш паперу з номером мобільного телефону продавця. Самі реалізатори в камуфляжі легко маскуються серед колючих насаджень... Але, побачивши покупців, виходять із лісу, який продають. На запитання: звідки зелені дрова, не приховують — з Рівненскої області.
— Давайте підберемо вам ялинку, — пропонують мені.
— А я хочу сосну, — відстоюю свій споживчий інтерес. — Вона довше простоїть.
— Взагалі-то, так, — погоджується продавець. — А якщо подалі від батареї поставити й водичкою збризкувати, то і ялинка до весни не обсиплеться.
— Почім? — намагаюся порівняти свої запити з можливостями гаманця.
— Від 60 гривень за метр, ялиця — дорожче на червінець, — оголошує прейскурант камуфляжний продавець. — А ще ціна від пишності дерева залежить. Отож покупка вам коштуватиме від 70-ти — не менше, і це без хреста.
— Якого хреста?
— Ну, підставки, в яку ялинка ставиться. Берете?
— А доставка?
— На собі потягнете, — дохідливо пояснює співрозмовник.
Про себе вирішую — іншим разом. Відходжу від ялинкового базару й тут мене наздоганяє бабка з «кравчучкою» і новою бізнес-пропозицією: маленькі ялинові гілочки (схоже, зібрані тут же, за парканом великого розпродажу), але вже по дві гривні за штуку. Беру на замітку такий варіант, спускаюся в підземний перехід. А тут — штучне диво: маленьке (близько півметра) по 150 грн., а побільше (метр із верхівкою) — 300. Хоч і купуєш такий товар на всі наступні новорічні свята, але до нього для повноти картини, мабуть, варто купити хвойний освіжувач повітря. На стіл поставити тарілку гамбургерів з фаст-фуда й штучно зустріти такий пластмасовий Новий рік... Все-таки, як на мене, краще гілочки по дві гривні.
Фото Олександра КЛИМЕНКА.