Комітет з питань боротьби з організованою злочинністю і корупцією та третій компонент порогової програми корпорації «Виклики тисячоліття» презентували книгу «Круглий стіл: Шляхи подальшого удосконалення вітчизняного антикорупційного законодавства». До видання ввійшла стенограма засідання, проведеного 16 листопада 2009 року профільним комітетом.
Відкриваючи захід, народний депутат від БЮТ Олександр Рябека зазначив, що тоді учасники «круглого столу» дискутували щодо практики запобігання та протидії корупції; здійснення заходів виявлення, припинення та розслідування корупційних правопорушень; стандартів поведінки й врегулювання конфлікту інтересів на публічній службі, а також участі суспільства у запобіганні корупції. Нині, переконаний народний обранець, треба вдосконалити вітчизняне антикорупційне законодавство.
Того само дня на прес-конференції, підсумовуючи результати дослідження «Протидія корупції як один із пріоритетів державної політики в Україні: розбіжності між словами і діями», проведеного протягом листопада-грудня, консультант з антикорупційних програм Центру громадської експертизи Максим Борода заявив, що більшість нормативно-правових актів стосовно запобігання та боротьби з корупцією сформульовані у вигляді декларацій та політичних цілей, а не конкретних заходів.
На жаль, експерти центру оперували невтішними цифрами: Україна за даними міжнародних організацій визначена найбільш корумпованою із 69 країн; менше, ніж 40% кримінальних справ (про хабарництво) доходять до суду.