Вечірнє засідання 22 грудня
Народні депутати розглянули поправки до прийнятого на ранковому засіданні в першому читанні законопроекту про внесення змін до пунктів 14, 15 розділу Х «Перехідні положення» Земельного кодексу України (щодо терміну на продаж земельних ділянок). Законопроект передбачає мораторій на продаж землі сільськогосподарського призначення з 1 січня 2012 року (до цього часу вже діє мораторій). Дві з трьох поправок було підтримано, законопроект прийнято в цілому як закон 344 голосами.
Потім парламентарії розглянули низку законопроектів у сфері науки. Законопроект про внесення змін до Закону «Про наукову та науково-технічну діяльність» (щодо обчислення пенсій науковим працівникам), який представив його автор народний депутат Анатолій Матвієнко, передбачає такі новації в нарахуванні пенсій: для обчислення пенсії науковим працівникам, які працюють на умовах сумісництва на посадах науково-педагогічних працівників, та науково-педагогічним працівникам, які працюють на умовах сумісництва на посадах наукових працівників, ураховується заробітна плата наукового (науково-педагогічного) працівника як за основним місцем роботи, так і за сумісництвом на одній посаді, за будь-які 60 календарних місяців наукового стажу підряд до 1 липня 2000 року незалежно від перерв та за весь період наукового стажу, починаючи з 1 липня 2000 року. Альтернативний законопроект на цю ж тему в авторстві народного депутата Миколи Кульчинського на прохання автора було знято з розгляду. Законопроект Андрія Павловського відхилено.
Ще одним законопроектом про внесення змін до Закону «Про наукову та науково-технічну діяльність», автором якого є депутат Катерина Самойлик, пропонується виплату пенсій науковим працівникам для державних установ, організацій вищих навчальних закладів здійснювати за рахунок коштів державного бюджету, а для недержавних наукових установ та організацій — за рахунок Пенсійного фонду України. Окрім того, законопроектом при обрахуванні розміру середньої заробітної плати для обчислення пенсій пропонується враховувати всі види заробітку, отримані від наукової діяльності, а також здійснювати перерахунок наукових пенсій за нормами, як то передбачено для державних службовців згідно із Законом України «Про державну службу».
За результатами обговорення законопроекти А. Матвієнка та К. Самойлик прийнято в першому читанні.
Депутати також розглянули проект постанови про утворення тимчасової слідчої комісії Верховної Ради України з питань розслідування обставин та причин неефективного управління державним майном в агропромисловому комплексі. Автор проекту постанови, народний депутат Микола Присяжнюк, обумовив необхідність створення ТСК численними зверненнями робітничих колективів до виконавчої гілки влади щодо систематичного розкрадання та неефективного менеджменту керівництва державних підприємств. За словами депутата, вся система державних підприємств сьогодні є збитковою. Натомість комерційні структури навколо цих підприємств процвітають. Обговорення проекту постанови та голосування перенесено на наступне пленарне засідання.
Парламентарії відхилили розглянутий на ранковому пленарному засіданні проект закону про внесення змін до деяких законів України щодо запобігання та протидії корупції (автор — народний депутат Олег Новіков). Проголосували «за» лише 208 депутатів.