Два міжнародні форуми засудили спроби героїзації нацизму й осквернення пам’яті жертв фашизму. Генеральна асамблея ООН прийняла спеціальну резолюцію, а на міжнародній конференції «Уроки Другої світової війни та Холокосту» у Німеччині було створено Міжнародний антинацистський фронт. Про це на вчорашньому брифінгу розповів народний депутат від Партії регіонів Вадим Колесніченко (на знімку).
За його словами, у прийнятій Генасамблеєю ООН резолюції підкреслюється, що зведення монументів на честь есесівців і проведення їхніх заходів оскверняють пам’ять жертв фашизму, й засуджується оголошення героями тих, хто боровся проти антигітлерівської коаліції, а також співробітничав із нацистським рухом. Також широке обговорення і резонанс у Берліні спричинила резолюція «Про становище в Україні». У ній, зокрема, зазначено: «Присвоєння звання Героя України нацистському офіцерові Шухевичу, який брав участь у знищенні єврейського населення України та в етнічних чистках поляків, святкування на державному рівні 100-річчя Степана Бандери, героїзація дивізії СС «Галичина» — ось лише найяскравіші приклади того, як нинішня українська влада послідовно намагається нав’язати своєму народу нову ідеологію».
Крім того, парламентарій зазначив, що конференція прийняла окреме рішення про підтримку законопроекту «Про заборону реабілітації та героїзації фашистських колабораціоністів 1933—1945 рр.», розробленого народним депутатом Вадимом Колесніченком, і звернення до Міжпарламентської асамблеї СНД із пропозицією розглянути законопроект і прийняти його як законодавчий акт.
Фото Сергія КОВАЛЬЧУКА.