Голова Верховної Ради України Володимир Литвин наголошує на необхідності забезпечити «декілька поясів безпеки нашої держави».
«Ми повинні виходити з того, що належить забезпечити декілька поясів безпеки держави», — заявив В. Литвин, відповідаючи на запитання журналістів під час відвідання Донецької області з робочою поїздкою.
За його словами, «перший і головний пояс безпеки держави — це нормальні відносини з країнами-сусідами». Сьогодні Україна «не вирішила проблеми кордонів з Білоруссю, з Молдовою, з Росією, є проблеми в цьому питанні і з Румунією», наголосив керівник парламенту. Тому, на переконання В. Литвина, «наша зовнішньополітична лінія повинна бути чіткою, однозначною і стосуватися виключно однієї позиції, що проблема кордонів — це та тема, яка не підлягає будь-яким обговоренням і дискусіям».
«Другий пояс безпеки, який повинен створити Україні гарантії нашої незалежності, — це співпраця з міжнародними інститутами і організаціями у тих рамках, які відповідають національним інтересам нашої держави», — зазначив очільник парламенту.
Відповідаючи на запитання журналістів, Голова Верховної Ради вкотре наголосив, що Будапештський меморандум «повинен діяти у повному обсязі», нагадавши, що відповідно до меморандуму Україні гарантується територіальна цілісність і недоторканність її кордонів, а також недопущення застосування до неї економічного тиску. «Якщо ці пункти порушуватимуться, то на вимогу України країни-гаранти негайно повинні проводити консультації і вживати відповідних заходів», — сказав він.
«Україна має бути позаблоковою державою, нейтральною країною, і вона такою буде, — підсумував В. Литвин. — Переконаний, що, крім усього іншого, це дозволить заспокоїти українське суспільство, консолідувати його в питанні щодо позаблокового статусу країни. Це перше і головне, про що ми повинні сказати сьогодні, коли виповнилося 15 років Будапештському меморандуму».
 Перед початком інтерв’ю місцевому телеканалу В. Литвин  зустрівся зі своїми прихильниками.
Прес-секретар Голови Верховної Ради України.