Після того, як Єврогрупа в режимі телеконференції заслухала пропозиції Греції про план реформ і попередньо схвалила його, Афіни приступили до його виконання. Про це в столиці Греції повідомив журналістам представник міністерства фінансів. Він уточнив, що нинішнє керівництво відомства анулювало гарантійний лист екс-міністра фінансів Гікаса Хурдувеліса із зобов’язаннями проводити політику економії у країні.
«Нова проміжна угода з партнерами скасовує заходи, які призводили до рецесії економіки, і схвалює ті, які націлені на її розвиток. Це дуже успішна для нас угода, і ми виконаємо свої зобов’язання перед кредиторами», — заявив відповідальний співробітник міністерства фінансів. Він додав, що урядовий комітет обговорив скасування єдиного податку на нерухомість і запровадження нового оподатковування на елітні особняки й дачі, багатих громадян країни. «Усім зрозуміло, що цей податок треба змінювати, але по-розумному й справедливо, як і скасовувати оподатковування доходів нижчих за 12 тисяч євро на рік», — зазначив представник Мінфіну й наголосив, що жодне рішення уряду не буде ухвалено урозріз із домовленостями з Єврогрупою.
На наступні чотири місяці уряд Алексіса Ципраса поставив мету: добитися відчутних перемог на фронті війни з корупцією, з несплатою всіх податків, а також реформувати держсектор і завершити розумну приватизацію держмайна (кількох аеропортів та інших затратних для скарбниці об’єктів). Усі ці заходи було викладено в листі, який Греція надала Єврогрупі. Воно справило враження на партнерів, які після його обговорення ухвалили рішення щодо продовження фінансової підтримки Греції на чотири місяці. «Ми досягли мети й дуже задоволені підсумками, вийшовши на проміжну угоду», — не без гордості заявив представник мінфіну.
Але його оптимізм не поділяє єврокомісар з економіки й фінансів П’єр Московісі. «Зелене світло не означає, що ми згодні з реформами, представленими Афінами. Те, із чим ми погодилися, є лише підходом до проблеми. Так, ми запобігли кризі, але перед нами ще багато викликів», — заявив єврокомісар.
У цій суперечливій ситуації все-таки слід дочекатися, коли попередню угоду між Єврогрупою та Грецією обговорять і затвердять парламенти 19 країн, які входять до єврозони. Наприклад, парламент Німеччини може розглянути це питання вже сьогодні. І тільки після цього програма фінансової допомоги Афінам набуде чинності. Але реформи там уже розпочали...