Поки питання відправки на схід України миротворчих місій під егідою ООН чи ЄС, а також поставок сучасного оборонного озброєння все ще обговорюється, окремі країни НАТО вирішили допомогти нашим військовикам знаннями та досвідом.
Так, міністр національної оборони Польщі Томаш Сємоняк повідомив про готовність відправити до 100 інструкторів. Остаточне рішення щодо кількості буде ухвалено до середини березня. На прохання Міноборони України Польща відправить своїх представників у навчальні центри ЗСУ в Яворові та Десні. На даному етапі відомо точно, що вони братимуть участь у підготовці за натівськими стандартами старшинсько-сержантського складу. Радник міністра оборони РП генерал Богуслав Пасек уточнив, що це буде черговим етапом допомоги в реформі системи військової освіти. За його твердженням, польська навчальна місія відрізнятиметься від британської, яка передбачає відправку інструкторів безпосередньо у військові частини.
Про «розміщення в Україні британського персоналу з метою надання консультацій та проведення різноманітних навчань» повідомив на засіданні Палати громад прем’єр-міністр Великої Британії Девід Кемерон. Мається на увазі, зокрема, підготовка у сфері тактичної розвідки, логістики та медичної допомоги. Британські інструктори перебуватимуть далеко від лінії фронту і не будуть задіяні в бойових діях, акцентував прем’єр. З березня у Західній Україні з’являться також й американські військові, які, за розробленим Пентагоном військово-навчальним планом, готуватимуть наших нацгвардійців проводити оборонні операції. Водночас від п’яти до десяти інструкторів з військово-польової медицини вже на початку наступного тижня почнуть навчати наших вояків основ військово-польової медицини.
Тим часом головнокомандувач сил НАТО у Європі американський генерал Філіп Брідлав вважає, що ситуація в Україні «погіршується кожного дня», а українські Збройні Сили не можуть впоратися з підтримуваними Росією сепаратистами. За його оцінкою, відсутність реакції на дії Кремля не дала результату і спонукала Путіна поставити все на одну карту. «Росіяни будуть продовжувати діяти до повної реалізації всіх своїх цілей», — резюмує генерал.

Варшава.