Паризька поліція третю добу поспіль намагається відшукати власників малогабаритних дронів (БПЛА — безпілотний літальний апарат), які літають уночі над «важливими об’єктами» столиці. Слідчі «ламають голови», що це — дивакуваті примхи, підступна гра чи злочинне стеження.
«Ці польоти стали справжнім викликом столичній поліції з огляду на наслідки нападів на редакцію Charlіe Hebdo і кошерний супермаркет», — зазначив місцевим ЗМІ один із правоохоронців, додавши, що в країні досі триває антитерористична операція, оголошено режим тривоги «Віжіпірат».
Згідно з інформацією поліції, на початку тижня безпілотники літали над посольством США, площею Згоди, Ейфелевою вежею, Будинком інвалідів та вежею Монпарнас. Упіймати дрон та відстежити приблизний його маршрут правоохоронцям не вдалося. Також поліція фіксувала польоти і над іншими об’єктами столиці. За даними правоохоронців, точна кількість безпілотних пристроїв, що літали над столицею, досі залишається невідомою. Встановлено принаймні п’ять маршрутів дронів.
І ось під кінець тижня над Парижем знову помітили дрони. Цього разу над Національними зборами та Сеною. Їх регулярні польоти викликають у парижан стурбованість, а в журналістів — здивування. Столична влада називає польоти «невинним явищем». Офіційний представник уряду Франції Стефан Ле Фоль заявив, що не варто турбуватися, уряд займеться цим всерйоз. До розслідування залучено спеціальні частини французької жандармерії повітряного транспорту. Загалом працює 10 слідчих жандармерії. Роботу зосереджено переважно на опитуванні свідків та зборі доказової бази. Проте поки запитань більше, ніж відповідей. «Це можуть бути скоординовані дії, але ми не знаємо, ким саме», — сказав журналістам комісар поліції 8-го району Парижа. Столична прокуратура порушила справу за статтею «польоти літальних апаратів над забороненою зоною».
У середу в Булонському лісі затримали знімальну групу арабського телеканала «Аль-Джазіра», яка мала з собою безпілотний пристрій. Проте правоохоронці не знайшли зв’язку між діями журналістів та таємничими польотами дронів.
Раніше у Франції фіксували польоти над 17 ядерними об’єктами країни. Наприкінці січня «таємничі» безпілотники помітили поблизу порту Бреста, де розташовано військово-морську базу з атомними підводними човнами, що здатні нести балістичні ракети. А 20 січня поліція побачила дрони над Єлисейським палацом — адміністрацією президента Франції. Тоді прокурор Парижа також відкрив кримінальну справу за статтею «неналежні дії літального апарату, пов’язані з недотриманням правил техніки безпеки». Розслідування всіх інцидентів закінчилося нічим.
Франція — не єдина країна, що зіткнулася з таким явищем. Торік за кілька метрів від канцлера Німеччини Ангели Меркель приземлився невеличкий безпілотник, що спричинило справжню істерику німецьких спецслужб. Майже місяць тому у Вашингтоні безпілотний пристрій розбився в садах Білого дому. А в Женеві дрон впав просто на проїжджу частину.

Роман СУЩЕНКО, власний кореспондент Укрінформу, для «Голосу України».