24 лютого долар США на міжбанківському ринку подорожчав на гривню, до 33,50 грн./долар — і це просигналізувало вулиці, що можна продавати «зелений» і по 40 гривень.

Прем’єр-міністр Арсеній Яценюк невідкладно доповів Президенту країни Петру Порошенку про давно очевидне: різка девальвація гривні -це промовиста ознака розбалансованості фінансової системи. Відбулася низка нарад високого рівня, де констатували: різке знецінення гривні загрожує економіці країни. А причини цієї тенденції треба шукати на міжбанківському валютному ринку, про закриття якого Арсеній Яценюк відгукнувся дуже негативно.
Ще б пак! На мою думку, психологічно саме побоювання, що міжбанківський валютний ринок закриють через гіпотетично можливе оголошення воєнного стану на сході країни і змушувало імпортерів скуповувати ВКВ, притримувати валютну виручку за кордоном. Але не тільки це.
«Послухай Гонтареву і зроби протилежне» — таке можна почути у банківських колах. Зазвичай неадекватні й невчасні коментарі голови Нацбанку Валерії Гонтаревої спантеличують учасників ринку, породжуючи, а не усуваючи дефляційні очікування. Адже замість знімати адміністративні обмеження, що було б логічно за гнучкого курсоутворення, вона завжди каже про нові. Одне з останніх, як відомо, стосується суворого контролю за передоплатою імпортерів. Вони набрали чинності, коли офіційний курс вже перетнув психологічну позначку в 28 грн./долар (а торік о цій порі було 8,6 грн./долар). Експерти стверджують, що такі обмеження здатні спричинити новий ціновий струс передусім на ринку нафтопродуктів перед посівною. Через подорожчання бензину вже міняють мало не щодня цінники на продукти харчування. Інфляція підскочила до 30 відсотків.
Запізніле втручання уряду в критичну ситуацію одразу притисло курс «зеленого», але чи надовго? Можна погодитися з нинішньою риторикою глави Нацбанку Валерією Гонтаревою стосовно відсутності фундаментальних причин для такого різкого стрибка долара США. Є навіть позитивні чинники: як-то скорочення невідкладного попиту на долар США. Але якщо боротися з панікою так незграбно, то через захмарну інфляцію купівельна спроможність гривні невпинно падатиме. А проблем у країни тільки додаватиметься.