Майже 250 військових відновили морально-психологічний і фізичний стан у Житомирському обласному лікувально-санаторному центрі «Дениші», де на базі відділення ортопедії і неврології з жовтня минулого року виділено ліжка для 12-денної медико-психологічної реабілітації бійців АТО.

 За словами заступника директора департаменту охорони здоров’я ОДА Сергія Бондарчука, на Житомирщині розроблено унікальну програму оздоровлення, яка дає реальні результати. Окрім санаторію «Дениші», до неї включені обласна клінічна лікарня ім. О. Гербачевського, обласна психіатрична лікарня №1 та обласний госпіталь для ветеранів війни у Бердичеві. Протягом минулого року ці заклади використали на реабілітацію 265 тисяч гривень, а на 2015 рік в обласному бюджеті передбачено фінансування в 3 мільйони, з яких 360 тисяч гривень уже спрямовано на відшкодування витрат за проживання, лікування та харчування військовослужбовців, задіяних в АТО.
Як повідомив головний лікар санаторію «Дениші» Павло Волошин, бійці потрапляють у заклад після рішення фахівців консультативно-лікарської комісії, що функціонує на базі обласної клінічної лікарні. У «Денишах» переважно лікуються військові з посттравматичними стресовими розладами, вогнепальним ураженням кінцівок, черепно-мозковими травмами, вегето-судинною дистонією, ураженнями хребта та опорно-рухового апарату.
— Їм призначають заспокійливі процедури: хвойні і перлинні ванни, аромотерапію, фітотерапію; нетрадиційні методи лікування: голкорефлексотерапію, гірудотерапію, а також надають кваліфіковану психологічну допомогу. Після курсу реабілітації в бійців зникають психологічні і психічні проблеми, вони почуваються значно краще, — розповіла в. о. заступника головного лікаря санаторію по медичній частині Наталія Бех.
Паціенти задоволені курсом медико-психологічної реабілітації. А ще бійцям подобається природа та здорове харчування, якого їм бракувало на передовій.

 Житомирська область.

Фото Катерини ТАРАНОВСЬКОЇ.