За дослідженням, замовником якого є німецький концерн «Сіменс», столицю України визнано найбруднішою серед 30 перевірених міст Європи. Утім, з’ясувалося, що Київ — і негативний, і позитивний рекордсмен.
«Сіменс» провів велику кількість досліджень у галузі екології, зокрема щодо викидів СО2 в атмосферу, що базується на порівняльному методі. Для цього обрано 30 міст — здебільшого європейських столиць за величиною та важливістю для Старого Континенту. З’ясувалося, що в цьому рейтингу попереду — скандинавські країни. Передовсім такого результату досягнуто завдяки високій екологічній свідомості населення, яка утворювалася упродовж тривалого часу. З другого боку, це — заможні країни, які витрачають багато коштів на охорону довкілля.
Щодо української столиці, то вона, хоч і посіла останнє місце в списку, але є «позитивним» рекордсменом, оскільки Київ має найбільший відсоток мешканців, які користуються громадським транспортом, щоб дістатися робочого місця. Але одним із чинників негативної екологічної статистики української столиці є те, що зі зростанням добробуту підвищується і кількість киян, які користуються власними автомобілями, що спричиняє більшу загазованість міста.
Тим часом у великих містах Європи дедалі більше й частіше розв’язують проблему з вихлопними газами автомобілів, запроваджуючи плату за в’їзд у центри. Платню за це вже стягують у Лондоні і Стокгольмі, про її запровадження розмірковують навіть у найкращому, з огляду на екологію, місті — датській столиці Копенгагені.